POLÍTICA
BARCELONA - 16 gener 2017 0.00 h

Venedors de república

 L'ANC dona el tret de sortida a la campanya ‘Fem futur', que interpel·la els ciutadans amb arguments a favor de la construcció d'un nou estat

 El primer període està dedicat a les infraestructures i després es tractarà la sanitat

 Voluntaris d'arreu aterren a Sant Feliu de Llobregat i destaquen la bona receptivitat dels ciutadans

EMMA ANSOLA - BARCELONA
L'ANC encetala campanya ‘Fem futur', basada en un diàleg sobre els problemes actuals i les solucions

Anuncien fred de bon matí i la cinquantena de voluntaris de l'Assemblea Nacional Catalana (ANC) s'afanyen a desplegar tots els estris que l'entitat ha preparat per afrontar una de les campanyes més calentes i importants, que finalitzarà al mes de juny, a les portes de la convocatòria del referèndum. Han vingut, entre altres llocs, de Vic, Sabadell, Castelldefels, Sant Cugat del Vallès, Gràcia i la Barceloneta per parlar de república o, si més no, de la necessitat d'aquest país de construir un nou estat “per canviar tot allò que no funciona”, es llegeix en el díptic.

L'assemblea fa mesos que prepara aquesta activitat, una feina que es percep a l'instant observant tota la instal·lació que s'ha desplegat a la plaça de la Vila de Sant Feliu de Llobregat i mirant i escoltant els voluntaris que voletegen per la zona més pròxima a l'estació de tren. No en va, l'assemblea ha decidit dedicar els primers trenta dies de campanya a les infraestructures, i després vindrà la sanitat. Per interpel·lar la ciutadania, el cos de voluntaris –es calcula que n'hi passaran uns 5.000 fins al juny– s'ha preparat a fons i ha fet cursos de formació per dirigir-se a la ciutadania. Aquest diumenge en són una cinquantena.

Ja al migdia, sembla que al centre d'aquest endreçat i polit municipi del Baix Llobregat hagi tornat el Nadal. Un trenet carregat de nens fa voltes el·líptiques a la plaça, on també hi ha instal·lades paradetes que venen samarretes amb la inscripció Fem futur i carpes on els més petits s'atansen a fer dibuixos i agafar globus i caramels. Pels carrers del voltant, circula una segona màquina de tren amb vagó que l'ANC ha llogat per a l'ocasió, però aquesta vegada no hi sonen nadales. En un extrem de la plaça, s'hi ha disposat un petit escenari des d'on diversos grups musicals interpreten cançons amb la independència com a tema principal. De fet, aquest entarimat és l'únic lloc on es pronuncia i es pot sentir aquesta paraula. En els rètols que hi ha a la plaça, ni s'esmenta.

A l'extrem oposat de l'escenari, destaca una carpa cònica de grans dimensions amb una màquina de fer crispetes a la vora. A l'interior, es projecta un curtmetratge de deu minuts dedicat, és clar, a les infraestructures, amb entrevistes a experts, anàlisis i mapes de recorreguts en què es posa en evidència el contrast i la desigualtat entre els serveis de rodalies i l'alta velocitat en la planificació de la xarxa ferroviària a l'Estat espanyol. És un bon lloc per escalfar-se aquest matí fred de gener.

La Gabriela és una voluntària que ha fet cap a Sant Feliu des del barri de Gràcia de Barcelona. Es veu que el municipi del Llobregat és una de les poblacions on l'assemblea ha detectat que hi ha ciutadans que veuen amb bons ulls la independència com a solució als problemes del país. Si bé són partidaris d'un nou estat, encara no s'hi han manifestat a favor i per això la campanya vol acabar d'oferir arguments perquè facin el pas. Aquesta voluntària és de les que han començat ben d'hora, ben d'hora, a parlar amb els veïns de Sant Feliu. La majoria li han transmès les dificultats que comporta que encara no hagin cobert les vies del tren que passen pel bell mig d'aquesta població. Això no és Montcada i Reixac, però déu-n'hi-do les persones que encara s'atreveixen a circular i a creuar per les vies. És a partir de l'exposició d'un problema per part del ciutadà que el voluntari enceta l'intercanvi de preguntes i respostes que ha de portar els dos interlocutors a parlar de la necessitat d'una futura república catalana. La fórmula és la mateixa que fan servir els voluntaris de l'ANC de la Barceloneta, en Joaquim i en Xavier, que, juntament amb la Gabriela, assenyalen que com a mínim aquest primer dia de campanya han trobat molts ciutadans més predisposats a parlar de la construcció d'un nou estat que en temporades anteriors. “La gent és molt conscient de la falta de recursos i no entén que l'Estat inverteixi els pocs diners que té allà on no hi ha necessitats”, lamenta la Gabriela, amb referència a les línies d'alta velocitat que no atreuen prou viatgers. “Es tracta de donar informació”, hi afegeix en Xavier, perquè la gent pugui decidir el seu vot amb coneixement de causa. A bona part dels interpel·lats els preocupa com quedarien temes com ara l'ús del castellà, la nacionalitat espanyola i les fronteres.

La paraula màgica en aquesta campanya és república i els indecisos es busquen entre els futurs votants dels comuns i del PSC, on es calcula que hi ha una bona bossa d'independentistes. De fet, un estudi sufragat per l'ANC sobre les característiques dels votants també registra independentistes al partit de Ciutadans. Sigui com sigui, ahir van triar la capital del Baix Llobregat. A Sant Feliu hi ha alcalde d'ICV, Jordi San José Buenaventura, i el color que s'ha triat per focalitzar aquesta campanya és el verd, un verd esperança que tenyeix rètols i samarretes.

A partir d'ara, seran les assemblees territorials les que acabaran de definir i organitzar aquest primer tram de campanya als seus municipis. La direcció de l'ANC ja va assenyalar els indrets que focalitzaran aquesta nova activitat, bàsicament dins de la regió metropolitana de Barcelona, amb especial interès en els municipis de les comarques del Vallès, el Baix Llobregat i el Barcelonès, sense oblidar la comarca del Tarragonès. Fem futur s'acabarà al juny i, un cop es convoqui el referèndum a què s'ha compromès el govern al setembre, l'assemblea encetarà una segona campanya, aquesta vegada centrada a demanar el sí.

Sis temes
Al llarg dels pròxims sis mesos, l'ANC tractarà sis temes. La campanya s'ha engegat posant el focus en les infraestructures, i continuarà amb la sanitat, l'ensenyament i els serveis socials. Després serà el torn de la reactivació econòmica i cultural, la regeneració democràtica, la immigració i les pensions.