POLÍTICA
MADRID - 16 gener 2017 7.57 h

Junqueras rebutja un referèndum a tota Espanya: “Els suecs no van votar sobre la independència de Noruega” 

 El vicepresident de la Generalitat carrega contra Mariano Rajoy per no voler abordar la situació de Catalunya a la conferència de presidents

EUROPA PRESS - MADRID

El vicepresident de la Generalitat, Oriol Junqueras, ha rebutjat que tots els espanyols puguin participar en un referèndum sobre la independència de Catalunya: “La independència de Noruega la van decidir els noruecs, no els suecs, i la d'Irlanda els irlandesos, no els britànics”, ha argumentat en una entrevista a La Sexta. El líder d'ERC ha defensat el referèndum que la Generalitat pretén convocar el setembre, així com el “compromís” del Govern perquè el resultat de la consulta “sigui vinculant”.

“Abans que independentista sóc demòcrata, i el millor instrument és que tots els ciutadans votin en un referèndum”, ha dit Junqueras, tot i que després ha descartat la idea que la resta dels espanyols participin en la consulta independentista. Junqueras ha assegurat que l'objectiu del Govern de Carles Puigdemont és “entendre's amb tot el món” i que per aquest motiu pretenen “construir les relacions” entre Catalunya i Espanya “des de la igualtat i el respecte mutu”.

“Mai hem volgut destrossar a ningú ni eliminar a ningú”, ha afirmat el vicepresident català, assegurant que mai renunciarà a “que els ciutadans de Catalunya puguin decidir” sobre el seu futur.  

Junqueras també ha justificat l'absència del president de Puigdemont en la conferència de presidents que es farà dimarts al senat per la negativa de l'executiu de Mariano Rajoy d'incloure a l'ordre del dia un punt específic per abordar la situació de Catalunya.

“Ens ha semblat que és millor no participar. Demanem poder parlar del referèndum específicament perquè és rellevant, i ens diuen que no es pot tractar, que en qualsevol cas el president ho dirà quan ho consideri oportú”, ha relatat Junqueras.

En aquest sentit, el vicepresident de la Generalitat ha carregat contra Rajoy i el govern d'Espanya per eludir aquest debat. “És més responsable agafar al toro per les banyes”, ha considerat.

D'altra banda, Junqueras ha evitat valorar la candidatura de Patxi López a les pròximes primàries del PSOE, tot i que ha assegurat que li sembla “legítim canviar d'opinió”, en al·lusió a l'exlehendakari basc, ressaltant a més la distància entre la seva formació, ERC, i els socialistes.

“L'opinió del PSOE de com és Espanya és difícilment compatible amb la nostra, de republicans i independentistes”, ha afirmat Junqueras per negar que l'exsecretari general del PSOE Pedro Sánchez intentés l'any passat sondejar ERC per aconseguir el suport dels diputats de la formació a la seva investidura.