POLÍTICA
BARCELONA - 16 gener 2017 2.00 h

La CUP preveu 150 milions més si es reforma l'IRPF

 Els anticapitalistes basen la negociació en un canvi de fiscalitat, la renda garantida i més diners a l'escola pública

E.A - BARCELONA

L'esquerra anticapitalista ha anat desgranant en els darrers dies les seves propostes que de ser acceptades pel govern garantirien el sí al pressupost. En espera que dimarts registrin les esmenes a la llei de mesures fiscals, a hores d'ara només es coneixen les quaranta que van signar per esmenar la llei de pressupostos i que es basen principalment en la creació d'onze fons de contingència amb uns 760 milions d'euros destinats a augmentar la despesa social. Uns diners que s'obtindrien a partir d'eliminar unes 800 partides que preveu l'executiu de Puigdemont, com, per exemple, els 21 milions que es destinen a pagar el contracte amb la fórmula 1 pels premis del 2017 i del 2018, i els 3 milions que costen els complements salarials d'alts càrrecs. Aquestes partides quedarien reubicades en altres aportacions, com ara la creació d'un banc de terres via adquisició, cessió o arrendament per tal de cedir-les a finalitats públiques en el marc d'un pla de desenvolupament agrícola comunitari.

Però l'àmbit que la CUP insisteix a modificar és el de la fiscalitat, amb un augment del tipus impositiu per a les rendes més altes a partir de 60.000 euros i amb nous trams que anirien dels 60.000 als 90.000 euros, de 90.000 a 120.000 euros i de 120.000 a 175.000 euros. Pel que fa a impostos, la CUP també aposta per modificar el de patrimoni i el de successions, però conscients de la negativa de Junts pel Sí el que reclamen és que com a mínim modifiquin un dels tres. Aquesta proposta es faria a través de les esmenes que la CUP presentarà dimarts a la llei de mesures fiscals.

La formació també ha posat sobre la taula la necessitat que el govern aprovi la iniciativa legislativa popular (ILP) per crear una renda mínima garantida amb un fons de cohesió que en garanteixi el pagament. A hores d'ara aquesta llei està encallada al Parlament perquè govern i promotors no s'han posat d'acord.

Finalment un últim però important eix és el de l'educació pública. La CUP vol retornar a la situació del 2010 amb un ingrés extra de 150 milions per revertir les retallades i, entre altres mesures, incorporar-hi 3.000 mestres més.

LA XIFRA

6.000
mestres
nous reclama la CUP que s'incorporin a Ensenyament, gairebé 3.000 més dels previstos pel govern.