SOCIETAT
BARCELONA - 16 febrer 2016 2.00 h

L'Estat desvincula el suport al MWC de la independència

 El secretari d'estat de Telecomunicacions assegura que respectarà el contracte amb el congrés fins al 2023; “després ja es veurà”

 88 empreses catalanes seran presents en l'edició d'enguany

XAVI AGUILAR - BARCELONA

Dilluns vinent arrencarà una nova edició del Congrés Mundial del Mòbil (MWC), la primera després que se n'hagi assegurat la continuïtat a Barcelona fins al 2023. Ahir, en la presentació institucional de l'esdeveniment, el secretari d'estat de Telecomunicacions, Víctor Calvo-Sotelo, hi va garantir el suport econòmic fins al venciment del contracte en vigor, independentment de la situació política de Catalunya. “El Congrés dels Diputats va fer una declaració de suport al MWC [un reial decret llei] i, per tant, s'hi pot comptar fins al 2023. Més endavant, ja es veurà”, hi va afegir, atesa la possibilitat que durant aquest període s'arribi a la independència.

Quan se li va preguntar de nou sobre aquesta possibilitat, el representant del govern estatal va afegir que, “si hi ha cap problema, no serà per la falta de compromís del govern espanyol”. Una prova d'això, segons Calvo-Sotelo, és que en els pròxims dies el govern espanyol signarà
la declaració del MWC com a “esdeveniment d'especial interès”, que permetrà millorar el finançament del congrés, ja que implica avantatges fiscals.

En el mateix acte, el conseller d'Empresa i Coneixement de la Generalitat, Jordi Baiget, va defensar que el debat sobre el procés independentista no afectarà el MWC. “És un èxit avalat per les xifres i el debat no ha de tenir cap efecte sobre el seu futur”, va argumentar. Baiget va anunciar que la Generalitat impulsarà els pròxims mesos una sèrie de mesures, que no va detallar, per impulsar la relació entre les comunicacions mòbils i la indústria de l'automòbil, amb la intenció de convertir Catalunya en un referent en el camp dels vehicles de conducció autònoma i la connectivitat dels automòbils.

El fet que el MWC tingui lloc a Barcelona ajuda les empreses del territori a tenir més visibilitat en un entorn molt competitiu. L'any passat, Catalunya va ser el novè país amb més presència en la fira, amb 90 empreses representades. Enguany la participació baixarà lleugerament –en seran 88–, però la conselleria la considera estabilitzada. D'aquestes empreses, 60 seran al pavelló de Catalunya; 16, en un estand propi, i 12, en el marc del pavelló estatal.

En vista de l'amenaça que l'estrena de la nova línia 9 del metro es vegi enterbolida per la vaga, l'alcaldessa de la ciutat, Ada Colau, va deixar clar que, tot i que espera no arribar a utilitzar-les, té “alternatives de mobilitat possibles”. John Hoffman, conseller delegat de la GSMA, no va voler valorar la situació, mentre que el director de la Fira, Constantí Serrallonga, va agrair la seva exigència perquè els obliga a millorar.

LA FRASE

El MWC és una cita importantíssima
per a la ciutat i per
a tot el país, i ens fa moltíssima il·lusió
Ada Colau
ALCALDESSA DE BARCELONA

LA XIFRA

100.000
visitants
s'esperen, com a mínim, en aquesta edició
del congrés. La darrera en
va rebre 95.000.

Les novetats es veuran al Mobile World Centre

La botiga de Telefónica de la plaça de Catalunya mostrarà als ciutadans, entre el 22 de febrer i el 5 de març, els telèfons d'última generació que es presentaran a Barcelona durant el congrés.

El bilingüisme de Mobile World Capital i la Fira

Els representants de Mobile World Capital i de la Fira van alternar català i castellà en els discursos d'ahir. Tot i que algú hi va veure un lapsus, era una deferència al secretari d'estat de Telecomunicacions.