POLÍTICA
BARCELONA - 16 febrer 2016 2.00 h

Mascarell constata més interès a fora que a l'Estat per les raons del procés

 El nou delegat a Madrid destaca el coneixement que en tenen en cercles diplomàtics

 Veu impossible una relació pitjor que amb l'actual govern estatal

ÒSCAR PALAU - BARCELONA

A l'exterior hi ha més interès, i fins i tot més coneixement, sobre el procés sobiranista català i les raons que hi han conduït que no pas a la majoria dels principals mitjans i cercles polítics de l'Estat. Això, si més no, és el que lamentava ahir al vespre el nou delegat de la Generalitat a Madrid, l'exconseller de Cultura Ferran Mascarell, en una entrevista a El Punt Avui Televisió, després de l'experiència dels primers dies en el càrrec.

Mascarell explicava que en aquest temps ja ha rebut diversestrucades “significatives i interessants” des del món diplomàtic establert a la capital de l'Estat, arran de les quals
ha constatat que el nivell d'informació que tenen sobre Catalunya és “molt alt” i “precís”, una dinàmica que es proposa estendre ara al conjunt de la societat espanyola amb la seva feina. “ Madrid és ple de bona gent amb ganes d'escoltar la realitat de les coses ”, es mostrava convençut, després d'admetre que també ha notat un interès “molt notable” de sectors polítics i socials arran del seu nomenament, després d'uns mesos amb el càrrec vacant per la marxa de Josep M. Bosch quan Unió va sortir del govern. “La primera reacció ha estat bona”, avalua Mascarell, tot i que ja assenyala que un cavall de batalla que emprendrà serà que el discurs sobiranista es pugui conèixer com a mínim a través dels mitjans públics estatals. “No pot ser que instruments televisius que paguem entre tots tinguin una part de la realitat exclosa”, denunciava, i ho atribuïa a la condició “històricament excloent” de l'Estat.

El nou delegat atribueix el nomenament a la voluntat del govern de donar “vitalitat” a la figura, i per això es proposa explicar de manera clara la realitat catalana a Madrid. Amb un ànim positiu per posar en relleu els ponts i els lligams, perquè encara que Catalunya sigui independent “la geografia no canviarà i hi ha moltes coses a fer en comú”, però també alhora sense caure en l'ambigüitat que ha tingut històricament la política catalana allà. “M'he proposat no dir res a Madrid diferent del que estem dient a Catalunya ”, subratllava.

Poca confiança

El nou delegat creu que és “impossible” que la relació amb un eventual nou govern entre el PSOE i Podem, que aquests dies es negocia, sigui pitjor que amb l'actual executiu del PP, i en aquest sentit espera un canvi. Ara bé, atesa la seva experiència amb el federalisme del PSOE –ell va militar 25 anys al PSC–, tampoc té “cap confiança” que millori l'actitud i la comprensió envers el cas català , i més tenint en compte que no hi veu una voluntat de fer evolucionar el projecte polític conjunt de l'Estat.

L'exconseller de Cultura lamentava la mort “absurda” de Muriel Casals, de qui destacava la capacitat per incorporar la societat civil i el món cultural al procés polític. “Tenia un to i una manera de fer admirables, que són un exemple per a tothom”, cloïa Podeu veure l'entrevista sencera clicant aquí .

LES FRASES

[Sobre el procés]
M'he proposat no dir res a Madrid diferent del que estem dient a Catalunya; una característica històrica de la política catalana ha estat l'ambigüitat
Un govern del PSOE i Podem? La relació amb el PP ha anat tan malament que tot el que és imaginable és necessàriament millor. Pitjor és impossible