POLÍTICA
BARCELONA - 16 febrer 2017 2.00 h

Junqueras desmenteix Vidal però admet el dany al govern

 Les explicacions del vicepresident al Parlament no convencen l'oposició, que negocia la petició d'una comissió d'investigació

 El conseller nega partides opaques als comptes i la CUP dona el cas per tancat

EMILI BELLA - BARCELONA

“Els dubtes generats per les declaracions de Santi Vidal han fet mal al govern i als professionals de l'Agència Tributària.” El vicepresident, Oriol Junqueras, va reconèixer ahir el mal causat per la polèmica relacionada amb l'exsenador d'Esquerra, però va desmentir una per una totes les afirmacions de l'exjutge durant la compareixença en la comissió parlamentària d'Afers Institucionals per donar compte de la gestió de les dades fiscals per part de l'executiu. Vidal havia afirmat en diverses conferències arreu del país que el govern les havia obtingut il·legalment.

Junqueras va destacar la celeritat amb què l'exsenador republicà va dimitir –l'endemà mateix de la publicació a El País de les seves declaracions–, va subratllar que havia demanat comparèixer a petició pròpia a la cambra per donar explicacions –juntament amb el secretari d'Hisenda, Lluís Salvador, ahir a la tarda– i que el mateix govern ha demanat una investigació respecte a aquesta qüestió a l'Agència de Protecció de Dades. En aquest sentit, va retreure a Mariano Rajoy que no hagi fet el mateix per “l'operació Catalunya”.

El vicepresident va respondre “no” a totes les preguntes de l'oposició: el govern no ha espiat els contribuents, no ha usat dades fiscals de forma il·legal, els Mossos no tenen cap unitat de contraespionatge, el govern no fa llistes de jutges independentistes, no hi ha onze països que ja hagin manifestat predisposició a reconèixer l'estat català, no hi ha cap partida fantasma en el pressupost per al referèndum..., qüestions que havien aparegut en les xerrades de l'exjutge. “No camuflem res i no necessitem fer-ho”, va sentenciar després de detallar totes les dades fiscals de què disposa el govern.

Junqueras va adduir a final de gener que l'exjutge s'havia explicat malament. Esquerra i la portaveu de l'executiu, Neus Munté, ja havien sortit públicament a desmentir Vidal, de manera que el vicepresident intentava donar per tancada la polèmica amb la seva compareixença. “Tanquem aquí aquesta qüestió, hem donat les explicacions pertinents necessàries”, s'esforçava a donar-hi carpetada el diputat de Junts pel Sí Roger Torrent. També la CUP girava full. “Per nosaltres, cas tancat”, resolia el cupaire Carles Riera.

Vet a compareixences

Però les paraules de Junqueras no van convèncer cap altre grup de l'oposició, que, si bé celebraven que el govern negués Vidal, exigien que s'hi querellés per difamació i li retreien que no li haguessin picat el crostó en sentir les declaracions in situ en aquelles conferències. Junts pel Sí i la CUP van vetar ahir que cinc exconsellers compareguin a la cambra pel cas Vidal (Mundó, Jané, Romeva, Borràs i Munté), de manera que Ciutadans, el PSC i el PP ja estan negociant impulsar conjuntament una comissió d'investigació parlamentària.

C's va encimbellar Vidal com “una de les grans veus autoritzades del separatisme”, i considera “impossible” gestionar tots els impostos l'1 de setembre. “Si totes les seves afirmacions són falses, com és que no han iniciat accions legals contra ell?”, va preguntar la portaveu socialista d'Economia, Alícia Romero. Per Joan Coscubiela (Catalunya Sí que es Pot), Vidal seguia un guió escrit pel govern: “O tot el que ha dit és mentida o vostès han construït tot el seu relat sobre una gran mentida.” El PP va augurar que el cas Vidal es convertirà en el Watergate particular del govern. “Segur que hi entén molt, de Watergates, perquè el seu partit en gestiona a dotzenes”, va replicar Junqueras.

No s'ha espiat els ciutadans, no existeixen llistes de bons i dolents, no. Les llistes les fan altres, no fem llistes de jutges
Els dubtes generats per les declaracions de Santi Vidal han fet mal al govern i a l'Agència Tributària
Oriol Junqueras
VICEPRESIDENT DEL GOVERN
Si totes les afirmacions de Vidal són falses, com és que no han iniciat accions legals contra ell?
Alícia Romero
DIPUTADA DEL PSC

Orígens familiars a Esparragalejo i Torreperogil

El president d'Esquerra i vicepresident del govern, Oriol Junqueras, va declarar ahir el seu amor a Espanya. “M'estimo Espanya i perquè me l'estimo espero que ella m'estimi a mi i em reconegui els drets que jo li vull reconèixer a ella”, va afirmar el també conseller d'Economia en la comissió d'Afers Institucionals del Parlament. Junqueras responia al diputat de Ciutadans Fernando de Páramo, que li havia retret la incorporació del nom de l'exjutge al diccionari de paraules “prohibides pel separatisme, com Espanya”. “El volen esborrar de la capa de la Terra”, va assegurar De Páramo.

“Espanya no ha estat mai una paraula tabú per a mi, igual com no ho són la llengua i la cultura espanyoles, perquè és la pròpia de molts ciutadans d'aquest país, i en la mesura que és pròpia de molts ciutadans d'aquest país és pròpia d'aquest país. L'estimem”, va defensar Junqueras, que es va posar d'exemple i va recordar les seves arrels familiars espanyoles, amb una branca al poble extremeny d'Esparragalejo (Badajoz) i una altra part de la família provinent de la localitat andalusa de Torreperogil (Jaén). “Volem les millors relacions possibles amb Espanya i amb la societat i els ciutadans espanyols. La volem entre iguals, entre igualment lliures”, va concretar.