POLITICA
BARCELONA - 16 març 2016 2.00 h

Colau instarà la ciutadania a participar en el procés català

 L'alcaldessa de Barcelona es compromet amb Òmnium a fomentar que els barcelonins hi participin

 L'entitat ofereix a la ciutat el voluntariat dels socis per acollir els futurs refugiats

XAVIER MIRÓ - BARCELONA

L'alcaldessa de Barcelona, Ada Colau, i el president d'Òmnium Cultural, Jordi Cuixart, s'han compromès mútuament a participar en el procés constituent i en l'acollida de refugiats de les guerres de Síria, l'Iraq i l'Afganistan.

En la primera trobada de l'alcaldessa amb la nova junta nacional d'Òmnium, celebrada ahir al Saló Ciutat de l'ajuntament de Barcelona, Colau va prometre col·laboració municipal en el procés de participació sobre una futura constitució catalana impulsat des de la societat civil per Òmnium i l'Assemblea Nacional Catalana (ANC). Si bé l'Ajuntament no participarà com a actor en el debat i la redacció de propostes constituents, sí que promourà la implicació ciutadana i, si cal, facilitarà espais municipals per vehicular els treballs de les assemblees ciutadanes.

El president d'Òmnium va celebrar a la sortida de la reunió “la voluntat de l'Ajuntament de no quedar al marge” del procés constituent que lideren des del Parlament la majoria de Junts pel Sí, la CUP i Catalunya Sí que es Pot i, des de la societat civil, Òmnium i l'ANC. Cuixart troba lògica la predisposició municipal tenint en compte “la sensibilitat sobiranista” de l'executiu.

Limitació institucional

Cuixart, però, deixa clar que el compromís de l'Ajuntament es limitarà a “fer una crida a la participació dels barcelonins” i entén que no vagi més enllà perquè, admet, no li correspon com a institució. El president d'Òmnium celebra que el govern de la ciutat i l'entitat estiguin “alineats pel que fa al procés constituent que viu el país i en la defensa de la llengua, la cultura i l'educació”. Òmnium recorda que el foment de la participació ciutadana en el debat sobre el futur del país encara resta pendent del que decideixi la comissió parlamentària que tot just ha fet les primeres reunions.

Acompanyar refugiats

Per la seva banda, Òmnium ha promès a l'alcaldessa posar al servei del pla municipal d'acollida de refugiats de guerra “tots els actius” de l'entitat, que té més de 54.000 associats. L'entitat serà una de les col·laboradores de l'Ajuntament en la rebuda i acollida de refugiats “ajudant en el dia a dia” en el que calgui. Cuixart compromet els socis voluntaris de l'entitat a participar, més enllà de l'acollida lingüística que se li suposa a Òmnium, en el treball d'acompanyament de persones que fugen del “trauma” de la guerra. Òmnium es posa a disposició de l'Ajuntament per trobar “la millor via de col·laboració per ser el màxim d'eficients possible”.

Colau i Cuixart van compartir la frustració d'un govern i una entitat que desitgen iniciar l'acollida però que no tenen la potestat de fer-ho perquè la decisió és a les mans de l'Estat espanyol i la Unió Europea.

Cuixart qualifica de “molt fructífera” la trobada perquè el govern municipal i l'entitat se senten “obligats a actuar amb coresponsabilitat” en un moment delicat pel repte polític de Catalunya i per la greu crisi de refugiats a Europa, “un dels grans reptes” del continent, segons el president d'Òmnium. La vicepresidenta de l'entitat sobiranista, Marina Llansana, i el seu secretari, Jordi Bosch, van acompanyar Cuixart en la trobada amb l'alcaldessa Ada Colau, en què també van ser presents els tinents d'alcalde de l'Ajuntament Gerardo Pisarello i Jaume Asens.

LES FRASES

El govern de Barcelona i Òmnium estem alineats en el procés constituent i la defensa de la llengua, la cultura i l'educació
La voluntat de l'Ajuntament és no quedar al marge
del procés, amb la limitació lògica pel seu paper institucional
Òmnium comprometrà els seus actius en l'acollida de refugiats ajudant en el dia a dia com calgui
Jordi Cuixart
PRESIDENT D'ÒMNIUM