POLÍTICA
LONDRES - 16 març 2017 2.00 h

May assegura que Escòcia sortirà de la UE, tant si fa el referèndum com si no

 Recorda que, si s'independitzés, hauria de negociar el reingrés

 L'SNP diu que renunciaria a la consulta si es garantís als escocesos seguir al mercat únic

DANIEL POSTICO - LONDRES

En un enfrontament amb els nacionalistes escocesos, ahir al Parlament de Westminster, la primera ministra britànica va alertar que Escòcia quedarà fora de la Unió Europea (UE) amb consulta o sense. “Escòcia deixarà la Unió Europea ja sigui com a membre del Regne Unit o com a país independent, això va quedar clar amb [l'expresident de la Comissió Europea] Barroso”, va afirmar Theresa May.

La premier es referia a la doctrina Barroso, que diu que qualsevol país que s'independitzi d'un estat membre ha de negociar el reingrés amb la UE. Dimarts, un portaveu de la Comissió va assegurar que una Escòcia independent hauria de negociar per tornar a entrar-hi. Pel seu cantó, el ministre d'Afers Estrangers espanyol, Alfonso Dastis, va dir que vetaria l'entrada d'Escòcia.

Les declaracions de May es van produir enmig d'una discussió amb el líder del grup parlamentari del Partit Nacional Escocès (SNP), Angus Robertson, en la sessió de control d'ahir a Westminster, la primera des que Nicola Sturgeon, ministra principal escocesa, va anunciar dilluns la convocatòria d'un altre referèndum d'independència i des que el Parlament britànic va autoritzar l'inici del Brexit.

Robertson va recordar a May que, en la reunió que havia mantingut amb Sturgeon el juliol passat, després de ser escollida pel seu partit com a successora de Cameron, “havia promès que el govern britànic arribaria a un pacte amb les administracions d'Escòcia, el País de Gal·les i Irlanda del Nord abans d'activar l'article 50”. “Quan arribarà a aquest acord amb el govern escocès abans d'activar l'article 50?”, li va preguntar Robertson. I va insistir: “Quan es produirà aquest acord? Perquè vostè no entén que, si no hi ha un acord abans d'activar l'article 50, si no està preparada per negociar en nom del govern escocès i assegurar que Escòcia es queda dins del mercat únic, aleshores hi haurà un referèndum a Escòcia.”

May va reiterar que començarà el procés de sortida de la UE a final de mes i que “ja hi haurà oportunitats per discutir amb les administracions transferides durant aquest període [mentre durin les negociacions]”. I li va recriminar a Robertson que comparés la pertinença a la UE –“una organització de la qual hem estat membres durant 40 anys”– amb la unió entre Anglaterra i Escòcia, que data del 1707.

“Som un país des de fa 300 anys, hem lluitat junts, hem treballat junts, i no podem permetre que el vostre joc constitucional trenqui els llaços de la nostra història compartida i del nostre futur junts.” Dilluns, May ja va qualificar la nova consulta de “joc polític”. En una entrevista prèvia, Robertson havia suggerit que, si May oferís a Escòcia quedar-se dins de la UE o dins del mercat comú, aleshores ells renunciarien al segon referèndum.

Les declaracions de May es produeixen després que un altre estudi reveli que el suport per la independència d'Escòcia és més alt que mai, però que és molt complicat que els nacionalistes guanyin la consulta pel tema de la UE, per la possibilitat de quedar-ne fora. Això és el que més preocupa els escocesos.

Londres no sap quin impacte tindrà el ‘Brexit'

DANIEL POSTICO

El ministre del Brexit, David Davis, va admetre ahir davant d'una comissió parlamentària que el govern no té cap estudi sobre l'impacte que pot tenir en l'economia britànica deixar la UE sense cap pacte, com havia dit May. La primera ministra va assegurar que preferia abandonar la taula de negociacions sense cap acord abans que tancar-ne un de dolent. Davis va reconèixer que només tenen una estimació feta durant el referèndum, però que “no és gaire sòlida”. Va admetre també que, si el Regne Unit sortís de la UE sense pacte, sota les normes de l'Organització Mundial del Comerç, l'agricultura britànica podria tenir aranzels d'un 30% i 40% en les exportacions i els fabricants de cotxes, d'un 10%. També que els britànics que viatgin a la UE podrien perdre la cobertura sanitària i el sector financer, els drets de passaport. Amb tot, Davis es va mostrar confiat que l'executiu aconseguirà un bon acord per al Regne Unit.