POLÍTICA
BARCELONA - 16 març 2018 2.00 h

JXCat i ERC es donen uns dies per desfer el bloqueig

 Els de Puigdemont mantenen la candidatura de Sánchez, que dimarts declara al Suprem, abans de proposar un tercer candidat

 La situació es podria desencallar la setmana vinent

E.A. / O.A.-E. / Ò.P - BARCELONA

ERC respecta els tempos que Junts per Catalunya li va demanar dimecres al vespre, després que el grup es reunís amb el president, Carles Puigdemont, a Brussel·les. Ara bé, la secretària general d’ERC, Marta Rovira, no afluixava la pressió i tornava a advertir ahir que el candidat que li pertoca proposar a JxCat “ha d’aguantar una investidura efectiva”, deia des de l’emissora Teletaxi. Una condició que ara per ara Jordi Sànchez no compleix, ja que el jutge d’instrucció Pablo Llarena li ha denegat el permís per assistir el ple d’investidura. Els de JxCat, però, defensen que Sànchez és un candidat amb tots els drets per poder ser investit president i, de moment, no pensen renunciar-hi. Ara bé, els dos partits han acordat no allargar excessivament la transició fins al que seria ja el tercer candidat del grup de Puigdemont. La situació es podria desencallar la setmana vinent.

Fonts de JxCat asseguren que en la reunió de dimecres a Brussel·les no es van abordar els noms d’un candidat alternatiu a Sànchez, tot i que és una qüestió que sí que s’aborda internament. Des del PDeCAT també neguen que s’oposin a la proposta que sigui Jordi Turull el relleu, mentre el nom de l’independent Quim Torra guanya ascendència en les travesses. Abans de passar al tercer candidat, algunes veus del grup de Puigdemont insisteixen, a més, que Torrent hauria de fer un gest perquè es voti la investidura de Sànchez, encara que Llarena li hagi denegat el permís, com ho van intentar fer el 30 de gener amb Puigdemont fins que el president del Parlament va ajornar el ple davant de les mesures cautelars imposades pel Tribunal Constitucional. A JxCat, tenen marcat en vermell una cita important per a l’expresident de l’ANC. Dimarts vinent un tribunal format per tres jutges de la sala penal del Suprem ha acceptat escoltar-lo per decidir sobre el seu alliberament, que la defensa va sol·licitar el 6 de febrer. Una cita a la qual Sànchez pot presentar-se com a candidat a la presidència d’un govern que diu que vol treballar per fer la república o bé renunciant a presidir-lo. Joaquim Forn fins i tot va renunciar a l’acta de diputat.

La decisió dels magistrats es coneixerà dimarts mateix, quan des del Parlament també s’haurà de decidir com es canalitza la petició de celebrar una junta de portaveus extraordinària que ha sol·licitat Cs per debatre una proposta amb què els d’Arrimadas volen desbloquejar la situació que viu ara mateix la cambra.

Fonts parlamentàries, però, apuntaven que el desbloqueig no es farà esperar. Fins i tot asseguraven que la setmana que ve ja es podria celebrar un ple que permetés desbloquejar la situació. És a dir, que o bé la sessió serveix per triar president o bé la investidura resulta fallida i serveix per posar en marxa el compte enrere de dos mesos que podria acabar amb la convocatòria automàtica d’eleccions. La irrupció ahir de la Guàrdia Civil al Palau de la Generalitat i a les oficines d’Òmnium Cultural també va acabar per sacsejar els ànims. Rovira indicava que, si no s’aconsegueix formar aviat un govern, “tindrem entrades de la Guàrdia Civil, seguirem tenint els del 155 governant en les nostres institucions, i qüestions com la de la renda garantida de ciutadania seguiran estant parades”.

La CUP, a més, ha de decidir demà si manté l’abstenció a la investidura o bé la canvia si el programa polític que es negocia a partir de l’acord de JxCat i ERC els convenç més que els dos últims esborranys. De moment, els anticapitalistes sostenen que, si no es replantegen la “gestió de l’autonomia”, no es mouran. El diputat Vidal Aragonés els convidava, en declaracions a La Xarxa, a explorar si Puigdemont i Antoni Comín deleguen el vot o renuncien als escons perquè el candidat pugui ser investit per majoria simple en una segona votació.

LES FRASES

Ells [JxCat] ens demanaven temps, però el país necessita un govern efectiu
Marta Rovira
SECRETÀRIA GENERAL D’ERC
Els que haurien de tenir pressió són els que no fan passes endavant per fer efectiva la república
Vidal Aragonés
DIPUTAT DE LA CUP