POLÍTICA
BARCELONA - 16 març 2018 2.00 h

Sànchez i Forn defensaran al TS la seva petició de llibertat

 L’exconseller exposarà que ha deixat tot vincle amb la política, en la vista de dimarts

 La sala penal del Suprem sosté que Junqueras i Sànchez poden reiterar el delicte

M.PIULACHS - BARCELONA

Per primer cop, l’exconseller d’Interior, Joaquim Forn, amb el seu advocat, Daniel Pérez-Esqué, exposarà dimarts vinent en una vista a la sala penal del Tribunal Suprem (TS), la seva petició de llibertat provisional perquè ha deixat l’escó de JxCat i tot vincle amb la política activa, i per tant no pot reiterar el delicte, de desenvolupar la declaració d’independència de Catalunya, com sosté el jutge instructor, Pablo Llarena, adduint que no ha deixat la seva ideologia sobiranista. El mateix dia, el candidat a la president de la Generalitat per JxCat, Jordi Sànchez, també demanarà a la sala segona la seva posada en llibertat. En aquest cas, no és per a la seva investidura, sinó per un recurs que va fer el febrer passat, quan el jutge instructor no el va deixar assistir al ple del Parlament.

La situació de Sànchez sembla més difícil, ja que els tres magistrats de la sala penal d’apel·lacions del Suprem van comunicar ahir que no donen la llibertat al vicepresident, Oriol Junqueras (ERC), ni a Jordi Sànchez perquè poden reiterar el delicte amb la seva acció política.

En aquesta resolució, la sala del Suprem recorda a Junqueras i a Sànchez que ells “van desacreditar” els drets constitucionals que ara reclamen com a base per poder acudir al Parlament de Catalunya a votar, i els confirma la prohibició que acudeixin al legislatiu català, dictada pel magistrat Pablo Llarena, ordenant la seva “incapacitat” i que deleguessin el seu vot. L’alt tribunal detalla que aprecia risc de reiteració delictiva en els imputats pel seu “lideratge carismàtic” en el procés de ruptura, el qual –sosté– incrementa aquest risc de “possibles mobilitzacions públiques que alterarien la pau social” i per això han de continuar en presó preventiva i no poden exercir com a diputats de ple dret.

El Suprem comparteix amb els polítics independentistes la importància del dret a la participació política que reclamen, però els recorda que aquests drets constitucionals que exalcen són precisament els que “indiciàriament” van posar en perill amb les conductes que estan sent investigades.

Així, l’alt tribunal recorda al vicepresident Junqueras que també ha de tenir molt en consideració “que tots aquests drets fonamentals i principis que ara fa pujar i exalça com a bàsics en el nostre sistema jurídic constitucional són els que, d’acord amb les imputacions de fets punibles que li fa el magistrat instructor, va desacreditar, va arraconar i va contravenir”. I hi afegeix: “L’investigat, en l’exercici de les seves funcions com a diputat electe, va instrumentalitzar aquests drets per realitzar els presumptes greus delictes que ara se li imputen.”

A més, en la interlocutòria, el tribunal subratlla que Junqueras i Sànchez estan considerats, indiciàriament, “presumptes coautors, entre d’altres, d’un delicte de rebel·lió contra l’Estat espanyol amb la finalitat de fracturar la sobirania nacional a través de la independència d’una part del territori, objectiu en el quals tots dos investigats han tingut un rellevant protagonisme i lideratge carismàtic”. Hi conclou que “uns permisos penitenciaris com els que es demanen posarien en risc la vigència de l’ordenament jurídic” i que “la ciutadania ja va quedar estupefacta” amb les accions fetes “per a la ruptura estructural de l’estat de dret”.

LA FRASE

Tots els drets fonamentals que ara defensa són els que va instrumentalitzar per cometre delictes
Tribunal Suprem
RESOLUCIÓ A JUNQUERAS