POLITICA
BARCELONA - 16 abril 2016 2.00 h

Discrepància cordial entre el president i Rivera

 El líder de C's li demana que se sumi a la negociació del finançament

O.A.-E - BARCELONA

Els punts d'acord semblaven inversament proporcionals a la voluntat de diàleg. El president de la Generalitat, Carles Puigdemont, es va reunir ahir amb el líder de C's, Albert Rivera, per encarrilar una relació amb voluntat de perdurar, malgrat les discrepàncies que mantenen en diverses àrees i l'abisme polític que ha obert entre ells el procés. Rivera en va dir “normalitzar les relacions”. Puigdemont tancava així la roda de trobades amb els líders dels principals partits polítics espanyols. Primer va ser Pedro Sánchez el que es va traslladar a Palau. Després Pablo Iglesias i, ahir, Rivera. La reunió amb Mariano Rajoy serà dimecres a La Moncloa.

En la primera reunió que mantenien des que Puigdemont va ser investit, el líder de C's li va demanar que prenguin part en les negociacions que s'obriran sobre el nou model de finançament i que participin d'una eventual reforma de la Constitució de la mateixa manera que ho va fer el catalanisme durant la Transició. La resposta de Puigdemont es va fer pública a través de la portaveu del govern, Neus Munté, i no dista del que ja ha reiterat la Generalitat des de l'inici de l'anomenada transició nacional. El govern participarà en les converses que han de portar a la reforma de la llei orgànica de finançament de les comunitats autònomes, però no les liderarà, com ho havia fet fins ara.

Respecte a la reforma constitucional, malgrat que el paper correspon als grups parlamentaris, Munté va subratllar que el catalanisme polític ha estat trenta anys fent propostes per canviar l'Estat amb governs del PSOE i del PP. “Aquest tren no ha estat posat ni a la via i en canvi a Catalunya les urnes han parlat”, hi va afegir. La tesi de Rivera és que hi ha camp per a l'acord en infraestructures, començant per la defensa del corredor mediterrani. Amb més matisos, es mostraven partidaris a entendre's sobre el dèficit.

“Celebro que puguem discrepar amb normalitat; dir quins són els punts que ens acosten i els que ens separen”, va dir Rivera després d'una reunió que va durar una hora i mitja. La tesi del cap de files de C's al Congrés és que el procés no ha d'excloure els partits catalans de participar en les reformes d'estat. Rivera i Puigdemont es tornaran a reunir quan s'hagi resolt el compàs d'espera espanyol.