POLITICA
BARCELONA - 16 abril 2016 0.00 h

Puigdemont i Rajoy negocien els continguts de la reunió

 Els dos presidents es trobaran per primer cop dimecres a La Moncloa

 El català pretén que tractin el procés d'independència i la judicialització del debat polític, entre altres punts

ODEI A.-ETXEARTE - BARCELONA

En el llindar dels cent dies al capdavant del govern, Carles Puigdemont es traslladarà a La Moncloa per reunir-se per primer cop amb el president espanyol en funcions. Després que els gabinets dels dos presidents confrontessin les agendes, va ser Mariano Rajoy qui va llançar la notícia a través de Twitter. La trobada serà dimecres a dos quarts de sis de la tarda. Un cop tancada la data, l'equip de Puigdemont treballa perquè no es limiti a una simple fotografia. Des del primer moment, l'executiu va defensar que havia de ser una reunió amb continguts, i que inclogui el procés. És per això que les dues oficines en negociaven l'ordre del dia.

A Twitter, Rajoy es va inclinar per tractar Puigdemont com la resta de presidents territorials, i per tant, sense que abans hi hagi un ordre del dia fixat. L'executiu, tanmateix, va definir quatre punts: les relacions entre Catalunya i Espanya, la garantia de drets socials, el compliment de l'Estatut i la desjudicialització del debat polític.

En concret, i segons fonts del govern, Puigdemont vol parlar amb Rajoy sobre la implementació del mandat democràtic del 27-S i el referèndum. Dues qüestions sobre les quals Rajoy s'ha mantingut inflexible i ha insistit que no cedirà. El segon punt, sobre drets socials, inclouria aturar les retallades i flexibilitzar els objectius de dèficit, a banda de la pobresa energètica, els desnonaments i l'habitatge. El tercer punt inclou la demanda del compliment de la legalitat estatutària vigent, inclosa la disposició addicional tercera. El quart, sobre la desjudicialització, es basa en la reclamació que el govern espanyol no canalitzi la seva bel·ligerància amb el procés a través de recursos al Tribunal Constitucional, que no es presentin més querelles contra càrrecs electes pel fet d'avalar el procés d'independència i que el procés obert pel 9-N no s'agreugi, amb el preceptiu respecte a la independència del poder judicial. Queda al marge de la reunió, d'entrada, el document de 23 punts que Artur Mas va entregar a Rajoy el juliol del 2014. La portaveu del govern, Neus Munté, va remarcar que han quedat “absolutament obsolets per superació, per inacció del govern central”.

La trobada de dimecres arriba després que, divendres passat, un dirigent del PP a Catalunya intercedís per demanar la reunió a Puigdemont. L'oficina del president va remetre llavors una carta a la de l'espanyol per desencallar la trobada, que es farà amb la incògnita de si Rajoy es mantindrà com a president del govern espanyol.

LES DATES

20.04.16
Dimecres
es reuniran per primer cop Mariano Rajoy i Carles Puigdemont, a La Moncloa.
30.07.14
Es va produir
la darrera reunió entre el president espanyol i el de la Generalitat, aleshores Artur Mas.