POLITICA
ROMA - 16 abril 2016 0.00 h

Romeva i Junqueras enceten l'agenda internacional a Itàlia

 Visita doble per reforçar les relacions econòmiques i les polítiques

 Trobada amb membres de la cúria vaticana

ALBA SIDERA - ROMA

A Roma, prop de la seu de la delegació de la Generalitat, hi ha l'església de la Mare de Déu de Montserrat. Construïda el 1506 per personatges rellevants de Catalunya, Aragó i el País Valencià en honor a la patrona símbol de la catalanitat, des del 1870 el seu nom oficial és església nacional espanyola de Santiago i Montserrat, i el 1939 s'hi va oficiar una missa per celebrar la victòria franquista. Escenari de lluites de poder entre Castella i la corona catalanoaragonesa, la petita església romana condensa, en els seus cinc segles d'existència, una bona lliçó d'història sobre la importància de les aliances i l'art diplomàtic a l'estranger.

El govern català ha posat la directa en matèria d'acció exterior i ha començat precisament per Roma, enviant-hi el vicepresident, Oriol Junqueras, i el conseller d'Afers Exteriors, Raül Romeva. Tots dos, amb una atapeïda agenda d'entrevistes amb mitjans italians per explicar el procés d'independència. Dijous, Romeva hi va pronunciar una conferència sobre el paper de Catalunya a la UE i es va trobar amb representants polítics, malgrat l'obstruccionisme de la diplomàcia espanyola, sempre a l'aguait.

Ahir, el vicepresident es va reunir amb empresaris catalans amb interessos a Itàlia i amb agents econòmics italians amb interessos a Catalunya. Com recordava ahir el vicepresident Junqueras en aquest diari, les empreses catalanes generen la tercera part del comerç entre l'Estat espanyol i Itàlia. Junqueras també va aprofitar el viatge, eminentment de caràcter econòmic, per assistir a l'ordenació del nou exarca –bisbe– dels catòlics grecs de ritus bizantí, el monjo de Montserrat Manel Nin. Després de la cerimònia va reunir-se, a porta tancada, amb representants de la cúria vaticana i de la secretaria d'estat de la Santa Seu.

Dijous al vespre, acabat d'aterrar, Junqueras va participar, junt amb Romeva, en la trobada que va organitzar la delegació de la Generalitat amb la comunitat catalana resident a Itàlia, satisfeta que el govern hagi decidit situar el país a l'agenda de l'acció exterior.

LES XIFRES

7
delegacions
exteriors té Catalunya al món.
34
oficines
exteriors promouen les empreses catalanes.