POLÍTICA
BARCELONA - 16 abril 2018 2.00 h

Informació i adoctrinament

 Els mitjans internacionals tornen a destacar la gran participació ciutadana en la marxa per l’alliberament dels polítics catalans empresonats

 A la premsa de l’Estat l’amoïna que els sindicats s’hagin sumat a la reivindicació

M. SARDÀ - BARCELONA

La premsa internacional també es va fer ressò ahir de les protestes i reivindicacions dels catalans. La manifestació multitudinària que va tenir lloc al centre de Barcelona per la llibertat dels presos polítics catalans es va situar a les portades dels webs de molts rotatius europeus.

Els mitjans van situar en llocs destacats de les seves pàgines virtuals la marxa per l’alliberament dels presos catalans. Els diaris francesos Le Monde i Libération hi van fer referència com una de les notícies més destacades de la jornada. “Manifestació gegant a Barcelona contra la detenció d’independentistes”, titulava Libération. A Alemanya, el rotatiu Süddeutsche Zeitung en parlava a la secció dedicada a les notícies polítiques del dia. “Centenars de milers de persones es manifesten pels separatistes detinguts”, deia aquest diari alemany. A Bèlgica, el flamenc De Standaard titulava: “Centenars de milers de persones desfilen a Barcelona contra la detenció dels líders separatistes”. També el britànic The Guardian, entre altres, va referir-se a la manifestació, sota l’epígraf Catalonia.

A l’Estat espanyol, la notícia va acaparar força espai en els webs dels principals rotatius. El focus, però, va ser ben diferent al donat per la premsa internacional. Mentre que aquesta última destacava la gran participació ciutadana, el tranquil desenvolupament de la marxa o els parlaments i les actuacions musicals que van cloure la manifestació, El Mundo titulava: “UGT i CCOO encapçalen la manifestació separatista a Barcelona”, aspecte que també va considerar de rellevància El País, que tot i titular d’una manera informativa –“Milers de persones marxen en suport dels presos del procés”–, va escriure, acompanyant el titular: “Polèmica per la participació per primera vegada d’UGT i CCOO en una manifestació en favor dels líders independentistes”. El tema de la participació dels sindicats també va amoïnar el diari La Razón, que va titular: “CCOO i UGT encapçalen la marxa independentista al costat del bloc separatista”.

Molt més contundent va ser el titular de l’Abc: “Milers de persones es manifesten a Barcelona per la llibertat dels acusats per rebel·lió”, destacant que la manifestació d’ahir va ser “una de les més baixes (en participació) de les últimes mobilitzacions secessionistes”. Per a l’Abc, l’actuació de la Companyia Elèctrica Dharma va “enfosquir l’acte reivindicatiu i festiu. Abans de la seva primera actuació, els músics van dir ‘porcs’ i ‘fills de puta acabats’ als qui ‘manen molt’ i no volen que a Catalunya es visqui en ‘pau’, fent menció, sense citar-los, als polítics constitucionalistes i els jutges que apliquen les lleis”.