CiU i ERC retenen l'estelada en espera de la notificació

Els partits aconsellen als alcaldes que recorrin contra la decisió de la Junta Electoral Central fent valer l'acord municipal

El PP vigilarà i reclamarà que s'acati la mesura

16/05/15 02:00 BARCELONA - REDACCIÓ
L'Ajuntament de Manresa manté l'estelada fins que es resolgui el recurs presentat per CiU Foto: ACN.

L'estelada, de moment, es queda. Aquesta ha estat, de manera prudent, la primera reacció política a la decisió de la Junta Electoral Central d'exigir la retirada de les banderes independentistes que onegen als edificis públics. CiU i ERC han recomanat mantenir-les als balcons en espera de rebre el requeriment de les juntes electorals de zona. Un cop es rebi la notificació, s'aconsella que es presenti un recurs davant la Junta Electoral fent valer l'acord del ple municipal en què es va aprovar la col·locació de les banderes.

CiU va recordar ahir que la mesura només afecta els edificis que són col·legi electoral i que, part tant, no cal retirar l'estelada de les places ni d'altres espais públics. La federació ja ha recorregut contra la decisió apel·lant a la llibertat d'expressió i d'ideologia.

ERC, d'altra banda. també aposta per presentar-hi al·legacions, però ja avança que l'objectiu final és que les estelades continuïn onejant. La CUP creu que s'han de mantenir.

La decisió de la junta va aconseguir copar ahir bona part dels missatges electorals dels partits. La cap de llista de Barcelona en Comú, Ada Colau, va admetre que està sorpresa per l'esclat d'una nova polèmica i va considerar la decisió d'exhibir estelades als ajuntaments una atribució del ple municipal. “Cada ajuntament, de manera democràtica, ha de poder exercir la seva sobirania local”, va replicar. D'altra banda, el conseller d'Interior, Ramon Espadaler, confia que els alcaldes retiraran les estelades i acataran l'ordre de la junta. Una petició semblant a la que va llançar l'Associació de Municipis per la Independència, tot i recordar que la mesura només afecta el període de campanya.

Estelada i pena de mort

En contraposició, el PP sí que va exigir el compliment de la decisió de la junta i va assegurar que, per part del partit, els seus apoderats i interventors estarien amatents a la presència d'estelades i en reclamarien la retirada. L'alcaldable de C's, Carina Mejías, també va demanar el compliment de la llei i va alertar que en cas contrari es posaria en perill “la seguretat jurídica i la convivència”. La declaració més abrupta la va fer el membre de Societat Civil Catalana (SCC) José Domingo, segons el qual l'acord municipal per penjar l'estelada és “contrari a dret”. “Si un acord legalitzés la pena de mort, voldria dir que es poden executar els delinqüents? Oi que no?”, va sentenciar.

Darrera actualització ( Dissabte, 16 de maig del 2015 02:00 )