El pla ‘renove' de l'ANC

Els 75 membres del secretariat nacional de l'Assemblea escullen avui la nova direcció i el relleu de Carme Forcadell

L'editora Liz Castro apareix en les travesses, però no es pot descartar algun moviment de Sànchez

16/05/15 02:00 BARCELONA - MARC BATALLER
Liz Castro en la reunió que una part del secretariat va mantenir dijous al vespre Foto: ARXIU / JOSEP LOSADA.

Avui l'ANC comença una nova etapa, una etapa de renovació després de tres anys amb Carme Forcadell com a líder visible. El nou secretariat nacional, que va ser escollit la setmana passada en unes eleccions obertes a tots els associats, triarà la direcció que podria comandar l'editora Liz Castro. No es pot descartar, però, que hi hagi moviments d'última hora protagonitzats per algun altre candidat, com per exemple Jordi Sànchez.

La nova cúpula

Els últims mesos, Carme Forcadell i el seu equip s'han anat movent per trobar els substituts. Sobre la taula han aparegut noms com ara els de Quim Torra, Raül Romeva o Miquel Strubell, que van rebutjar l'oferiment, fins que va aparèixer el de Jordi Sànchez, exdirigent de la Crida i actual adjunt al Síndic de Greuges. En un primer moment, Sànchez també va dir que no a la proposta, però finalment va fer el pas definitiu amb la intenció de presidir l'associació. Sànchez es va presentar conjuntament en una candidatura que havia de sera priori de consens i que s'anomenava Junts. Però els resultats van ser diferents del que es podia esperar i Sànchez va quedar en quarta posició, mentre que la guanyadora va ser Liz Castro –segona va quedar Rosa Alentorn i tercer, Alcoberro–. L'escenari, per tant, va canviar, encara que la persona més votada no ha de ser forçosament la presidenta. Els càrrecs de direcció es voten entre els 75 membres del secretariat nacional –és la trobada que es farà avui a Cardona.

Contactes

Castro, Alentorn, Alcoberro i Sànchez han parlat per intentar arribar a un consens, i dijous va haver-hi una trobada a la seu de l'ANC amb prop d'una trentena de membres del nou secretariat. Totes les parts van exposar els seus arguments i Castro, com la més votada, es va oferir per ser presidenta i es va proposar la possibilitat que Alentorn fos la vicepresidenta. Alcoberro ha reconegut a aquest diari que s'ha retirat de la cursa, mentre que Sànchez també s'ho va plantejar, encara que alguna font indica que no ho hauria descartat del tot.

Què passarà avui?

Els 75 components del secretariat es trobaran avui al castell de Cardona i decidiran les persones que ocupen la presidència, la vicepresidència, el secretariat i la tresoreria, i serà el moment de veure si Castro té els suports suficients o si Sànchez acaba plantejant una alternativa, encara que l'adjunt al síndic ja ha alertat més d'un cop que no promourà batalles internes si no té prou consens. “No hi ha res tancat”, assenyalen fonts de la negociació. Ahir a Twitter ja es va crear l'etiqueta #LizPresidentaANC, en què es recorda que Castro està legitimada per dirigir l'associació perquè és qui va rebre més vots. Fins ara s'han celebrat tres eleccions a l'ANC i Forcadell, tots tres cops, va arribar a la presidència en ser la més votada entre els socis. Però també hi ha alguns sectors del secretariat que consideren que Castro no té prou experiència.

Diverses veus

Fins ara, l'assemblea ha estat molt centrada en la figura de Carme Forcadell, que ha acaparat un gran protagonisme. La nova ANC és conscient que no es pot substituir en poc temps una figura tan mediàtica com ella i per aquest motiu plantejarà que hi hagi unes quantes cares visibles, no només la de la presidenta. “Buscarem nous lideratges i plurals”, subratllen fonts de l'entitat. S'optarà per persones amb perfils socials i ideològics diferents que puguin arribar a diversos àmbits i també fer forat entre la gran bossa d'indecisos que hi ha, principalment, a la regió metropolitana de Barcelona.

3
anys
és el màxim que una persona pot estar al secretariat de l'ANC. Per això Forcadell i altres noms, com ara els de Jaume Marfany, Ferran Civit o Pere Pugès, han hagut de plegar.
Darrera actualització ( Dissabte, 16 de maig del 2015 02:00 )