POLÍTICA
BARCELONA - 16 maig 2016 2.00 h

Sacsejada en l'ANC

 Els crítics són els més votats en les eleccions però caldrà veure els suports que és capaç de teixir Liz Castro, la més ben situada per ser presidenta

 Sànchez confirma que continuarà com a membre del secretariat

ANNA BALLBONA - BARCELONA

Els resultats de les eleccions per escollir els 77 membres del secretariat nacional de l'ANC deixen un panorama fortament batzegat. Però també una entitat més atomitzada, amb les famílies més marcades i la incògnita de quines majories –i complicitats– seran capaços de teixir els integrants de l'òrgan rector de l'entitat independentista. Sobretot de cara a dissabte que ve, quan s'hauran de reunir els 77 per nomenar nou president, vicepresident, secretari i tresorer. Tot fa pensar que serà una setmana carregada de reunions i molt calenta.

Liz Castro i Quim Torra van llançar missatges conciliadors

L'anomenat sector crític amb l'actual direcció del president Jordi Sànchez ha entrat amb tromba: Liz Castro –integrant dels crítics– ha estat per segon any consecutiu la més votada, per bé que ara ha obtingut un miler de vots menys (fa un any, 5.093; ara, 4.071). El fins ara president ha quedat segon, amb menys vots dels que va obtenir fa un any (aleshores va quedar quart i el van votar 4.640 socis; ara ha quedat segon però l'han votat 4.005 socis).

La distància de vots entre Liz Castro (que ha format part del secretariat en el darrer any) i Jordi Sànchez no és gaire gran. La sacsejada es fa més evident mirant qui ocupa el tercer, quart i cinquè lloc dels més votats: Antonio Baños, Quim Torra i Clara Ponsatí, tots del sector crític, que demanava més pluralitat a l'entitat i
menys decantament partidista; tots entren per primer cop al secretariat. Són integrants del grup que es va fer visible a través d'un article publicat a la premsa dies abans de les eleccions i que advocava per un relleu en la presidència de l'entitat independentista (el nou reglament vetava que es presentessin llistes conjuntes a l'ANC, com sí que es va fer l'any passat). 14 dels 25 membres escollits per designació nacional (amb el vot dels socis de tot el país) pertanyen a l'equip dels crítics. D'aquests 14, sis ja es trobaven en l'anterior secretariat.

Segons algunes fonts, del conjunt dels 77 membres del secretariat, la correspondència seria aquesta: 42 són partidaris “del canvi” i 35 són continuistes (partidaris de Sànchez). Això indica la dificultat de trobar consens i superar el bloqueig, perquè el president ha de ser escollit per dos terços del secretariat, és a dir, un mínim de 51 suports.

Per a la presidència, totes les mirades porten, per ara, a l'editora i traductora Liz Castro (en el darrer any, al capdavant de l'àrea d'incidència internacional), que és la candidata que defensa el sector crític. L'exdiputat de la CUP Antonio Baños es va autoanul·lar quan, en anunciar que optaria a ser membre del secretariat, va precisar que no volia ser president. Tampoc es postula l'expresident d'Òmnium Cultural i exdirector del Born Centre Cultural Quim Torra. Depenent dels consensos que es teixeixin, es podrien moure peces o podrien aparèixer alguns nom tapats.

Tant Castro com Torra van llançar, ahir, un missatge conciliador, rebutjant l'etiqueta de sector crític i les polèmiques recents. En declaracions a aquest diari, Castro va dir que era massa aviat per parlar de qui havia d'ocupar la presidència: “Hem de reunir-nos els 77 i decidir com ho tirem endavant.” Sànchez, de la seva banda, va confirmar que pensa continuar fent feina en l'Assemblea com a membre del secretariat i que en “cap cas serà un obstacle per a la governabilitat de l'ANC ni per a la feina que ha de fer”.

Malgrat les bones formes públiques –i al Twitter– dels candidats més votats, les ferides obertes per les acusacions creuades d'aquests dies encara couen. Alguns interpreten que en el seu mandat Sànchez ha perdut independència i s'ha decantat en excés cap a CDC (“vaig entrar a l'ANC sent d'ICV i he sortit de CDC”, ironitza ell), mentre que d'altres hi han vist una campanya de desgast contra Sànchez teledirigida per ERC i la CUP. El centre del debat ha estat la independència política de l'ANC, per bé que els sectors no s'han posat d'acord amb qui és que la salvaguarda. Caldrà veure com troben ara el desllorigador del consens.

Tenim molta gent nova i hem de mirar
la manera de tirar endavant
Liz Castro
INTEGRANT DEL SECRETARIAT MÉS VOTADA EN LES ELECCIONS
Des de qualsevol altre lloc del secretariat es pot treballar per l'Assemblea
Jordi Sànchez
ACTUAL PRESIDENT DE L'ANC

Renovació a fons

La foto que deixen aquestes eleccions és la d'una forta renovació: al secretariat, quan queden dos anys de mandat, entren 43 membres nous, més de la meitat. En la part de membres de designació nacional (25 i on s'ha jugat la pugna pel poder entre crítics i continuistes), hi han entrat 14 membres nous. Pel que fa a la resta de 52 integrants del secretariat, els de caràcter territorial (votats segons la seva àrea geogràfica), els nous són 29. Tanmateix, s'ha de precisar que en el cas d'aquests 52 la tria és molt més tranquil·la (entre uns pocs candidats o uns únics candidats). A més, el secretariat ha crescut amb dos membres, procedents de les delegacions exteriors: els escollits han estat Francesca Ferreres i Hadar Ayxandri.

La participació en les eleccions va ser de 7.247 persones, un 21,4% dels socis que podien votar. L'any anterior van votar 7.647 persones (un 22% dels socis). A causa d'una confusió de la font original, aquest diari publicava, ahir, erròniament, que la participació havia crescut.