POLÍTICA
BARCELONA - 16 maig 2017 2.00 h

Divisió al govern pel cas Palau: ERC vol que s'acusi CDC

 Els republicans pressionen amb els de Colau perquè el Consorci del Palau de la Música reconsideri la decisió de no fer-ho

 Vila al·lega que processalment no és el moment

O.A.-E. - BARCELONA

El vot de la Generalitat en la reunió de divendres del Consorci del Palau de la Música pel cas Millet ha obert una crisi al govern. L'executiu va rebutjar que el consorci acusi Convergència pel presumpte cobrament de comissions de Ferrovial a canvi d'adjudicacions d'obra pública a través del Palau després que ho plantegés el cap de serveis judicials de l'Ajuntament de Barcelona, Joan Llinares, al·legant la gravetat de les declaracions fetes per Fèlix Millet i Jordi Montull, que van acusar els convergents en aquest sentit.

La posició del govern va ser decisiva perquè no s'imposés un canvi en l'estratègia judicial, tenint en compte que a la reunió no hi va assistir el Ministeri de Cultura. Els republicans pretenen que es reconsideri el criteri, però el PDeCAT va tancar files amb el conseller de Cultura, Santi Vila, que va argumentar que la decisió no va ser política sinó “processal” i aconsellada pels serveis jurídics. Per afegir-hi més pressió, l'alcaldessa de Barcelona, Ada Colau, va reclamar per carta al president de la Generalitat, Carles Puigdemont, que reuneixi avui d'urgència el patronat del consorci per replantejar la decisió. Ho va fer després que Llinares i el tinent d'alcalde de Drets de Ciutadania, Jaume Asens, compareguessin per demanar que s'inculpi CDC i instessin ERC a fer valdre el seu pes al govern. La polèmica va esclatar en un moment delicat, quan s'acosta el moment en què l'executiu passarà de la reclamació del referèndum pactat a l'organització explícita de l'unilateral i JxSí i la CUP pretenen que els de Colau no es desentenguin del front comú.

Fonts dels republicans van manifestar que la qüestió es plantejaria abans de la reunió d'aquest matí del consell executiu, després que el seu portaveu, Sergi Sabrià, assenyalés que s'abordaria en la trobada setmanal. A ERC sostenen que, pel bé del procés, és necessari no oferir ni el mínim de dubte davant de la corrupció. En declaracions a Catalunya Ràdio, Vila argumentava que els testimonis estaven condicionats per un pacte amb la fiscalia.

La divisió al govern es va fer explícita quan Marta Rovira es va pronunciar a Twitter en la mateixa línia que els de Colau, en una piulada que va generar un fort malestar entre els exconvergents. “ERC pensa que s'ha d'anar fins al final, com hem dit sempre! El Departament de Cultura s'ho hauria de repensar. L'autonomisme ha mort!”, va proclamar la secretària general d'Esquerra, Marta Rovira, que acabava amb la mateixa frase amb què Vila va tancar files amb Carles Puigdemont després de la difusió de la polèmica gravació al coordinador organitzatiu del PDeCAT, David Bonvehí, en un sopar al Bages. Un àudio que ja va generar una crisi interna al govern, atès que els exconvergents van acusar els republicans d'enregistrar i filtrar la conversa.

Rovira responia a Twitter a una piulada d'Asens en què el quart tinent d'alcalde acusava el govern de fer servir el Palau per “encobrir corrupció” i no reclamar sis milions d'euros de perjudicis. Segons Vila, però, s'ha d'esperar que hi hagi sentència ferma i en cap cas es posa en perill la recuperació dels diners espoliats. Els comuns, a més, van veure un pacte ocult entre el PDeCAT i el PP segons el qual els exconvergents facilitaran l'aprovació del decret d'estiba a canvi que el govern espanyol no es manifesti a favor d'acusar CDC.

L'estiba i els pèrits

Així ho va manifestar el portaveu d'En Comú Podem al Congrés, Xavier Domènech. El seu homòleg al PDeCAT, Carles Campuzano, ho va desvincular totalment. Campuzano va subratllar que el seu partit ha mantingut un diàleg “intens” amb les empreses i els treballadors. C's i el PSC van qualificar de “vergonyós” i “injustificable” que el consorci no canviï de criteri.

En el judici del Palau, que continuava ahir, dos pèrits comptables contractats per Ferrovial van afirmar que el patrocini de la constructora durant gairebé dues dècades va ser “real” i no hauria servit per pagar comissions il·legals a CDC a canvi d'obra pública. Una secretària de Millet va declarar que havia vist el tresorer de CDC Carles Torrent sortir carregat amb una “bossa” en una de les reunions fugaces que mantenia amb Millet, però no recordava haver vist després al Palau Daniel Osácar.