POLÍTICA
PERIODISTA - 16 maig 2018 2.00 h

OPINIÓ

Un president sense partit

LLUÍS FALGÀS - PERIODISTA
El proclamat president Quim Torra podrà anar més per lliure per complir el mandat del Parlament

És el primer cop en la història moderna de Catalunya que hi haurà un president de la Generalitat sense que estigui adscrit a un partit polític. Josep Tarradellas mentalment mai va abandonar ERC; Jordi Pujol era el fundador de CDC; Pasqual Maragall va ser home fort dels socialistes de Catalunya; José Montilla, el primer secretari del PSC-PSOE; Artur Mas, el president de CDC, i Carles Puigdemont, sense ser “home de partit”, va tenir CDC al darrere.

En moments determinats tots els citats van haver de donar explicacions als seus respectius partits i per allò bo i dolent s’hi van veure condicionats. El recentment proclamat president Quim Torra podrà anar més per lliure per poder complir el mandat del Parlament sense haver de donar explicacions a les executives dels partits els dilluns ni als congressos i assemblees dels partits els caps de setmana. Els únics despatxos que haurà d’utilitzar seran el del Palau de la Generalitat i el del Parlament.

El fet d’haver-hi a Catalunya un president sense partit, com tants altres temes inèdits en la política catalana, obre un ampli ventall d’incògnites. L’avui president Torra no va tenir cap problema en la primera volta de la investidura per fer un discurs a mida de la CUP per demanar com a mínim la seva abstenció. En la segona volta, Torra va fer un discurs a mida d’Esquerra. Un discurs de centreesquerra, tot i la seva voluntat de tornar a fer pública l’empresa Aigües Ter-Llobregat.