LA CLAU

JUANCHO DUMALL

Director adjunt

Nou repartiment de cartes per al 27-S

@JuanchoDumall


DIJOUS, 16 DE JULIOL DEL 2015

El que seria lògic és que quan falten 74 dies per a les eleccions, els partits ja tinguessin definits programes, llistes i  estratègies, sobretot quan hi ha pel mig el mes d'agost, fins ara considerat inhàbil a efectes polítics. Però l'impressionant estira-i-arronsa per la llista única sobiranista, guanyat per Artur Mas en un últim regat dels seus, ha congelat els preparatius de la pugna del 27-S. Ara sí. Ara s'han tornat a repartir les cartes per a la partida final i cada un ja sap el joc que porta. Vegem-ho.

1. Convergència  s'ha salvat amb aquesta maniobra d'un altre fort retrocés electoral. Mas s'assegura el suport d'ERC per seguir en la presidència i, segurament, un resultat millor per a l'independentisme, sobretot, mesurat en escons del nou Parlament.

2. Esquerra abandona el somni del sorpasso per posar-se amb armes i bagatges al servei del president. A la banda esquerra del seu electorat

no li agradarà votar una llista on va el president de les retallades i del partit dels Pujol. El seu punt a favor és que compromet més els convergents en el full de ruta independentista.

3. Podem-ICV ja té clar que competirà amb la CUP, per l'esquerra, i amb un candidat independent a la llista de MasRaül Romeva, que, donada la seva trajectòria com a ecosocialista, pot ser atractiu per als votants potencials d'una candidatura del sí podem. Arriben al moment clau amb moltes expectatives en les enquestes, però sense candidat. El to plebiscitari que adquireix la cita els perjudica. La independència acapararà el debat.

4. La CUP ho té tot a favor. Programa d'extrema esquerra i independetisme sense concessions. Pot prendre-li vots a Esquerra.

5. Ciutadans té solucionada la cap de llista, amb Inés Arrimadas, i pot treure profit, en clau plebiscitària, de la seva inequívoca aposta espanyolista.

6. Els socialistes tenien més joc amb una llista de CDC i una altra d'Esquerra. Iceta haurà de defensar la tercera via en condicions poc favorables.

7. El PP pot pagar el 27-S els plats trencats de Rajoy i pateix l'amenaça de Ciutadans i la d'Unió.

8. Unió és una incògnita. El seu grapat d'escons pot ser clau
.