POLÍTICA
SALT - 16 juliol 2018 2.00 h

POLÍTICA

Ponts per la llibertat

 Prop de 600 voluntaris de l’ANC van penjar pancartes en una trentena de ponts de l’AP-7 per reclamar la llibertat dels presos polítics i la República

 L’acció es repetirà al llarg de tot l’estiu

NÚRIA ASTORCH - SALT

Ni les temperatures per sobre dels 30 graus ni les vacances aturen els independentistes. Ahir, 15 de juliol, dia clau en l’època estival, voluntaris de l’ANC d’arreu de les comarques gironines van sorprendre els usuaris de l’AP-7 amb una nova acció: el desplegament de pancartes en anglès per reclamar la llibertat dels presos polítics i reivindicar la República catalana en un nombre important de ponts de l’autopista. “Ha estat una molt bona idea. La resposta de la gent és brutal”, va comentar l’Anna Ribas, portaveu del grup responsable de l’acció al pont de Salt-Espai Gironès, tot parlant pel mòbil amb un altre voluntari de l’ANC. I és que, en veure els grups de gent amb samarretes grogues, gorres, paraigües i para-sols del mateix color i fent onejar estelades, els ocupants dels vehicles van reaccionar solidaritzant-se amb ells fent sonar el clàxon, saludant amb la mà, amb mocadors, amb el puny alçat i encenent els llums. També va haver-hi algun gest de botifarra i algun crit de “Viva España y viva el rey”, però d’aquests n’hi va haver pocs.

“La idea va sorgir de l’assemblea territorial de l’Alt Empordà. El 15 de juliol és el dia d’arribada de molts turistes francesos i es va decidir muntar aquesta acció, que ha estat batejada amb el nom de Ponts per la llibertat, en un intent més de fer difusió i d’internacionalitzar la causa”, va explicar Ribas. “Es tracta d’anar fent bullir l’olla i que es visualitzi que la idea de la República està ben viva”, hi va afegir. Aquesta activitat, que ha estat organitzada a través de WhatsApp, es va fer ahir en una trentena de ponts que passen per sobre de l’AP-7 des de la Jonquera i fins a Maçanet de la Selva. Per exemple, al Gironès es va dur a terme en vuit punts. L’acció es va fer entre les 10 del matí i la 1 del migdia. A cada pont es va assignar un coordinador i a cadascun hi havia una mitjana de vint voluntaris, alguns dels quals es van organitzar per torns de noranta minuts. Però en molts llocs els activistes s’hi van estat tot el matí. Els organitzadors calculen que es van mobilitzar prop de 600 voluntaris. “En lloc d’anar a passar el matí a la platja, doncs vam decidir venir a prendre el sol al pont de l’AP-7”, comenta de manera simpàtica una de les participants.

Els ponts que s’han escollit per dur a terme aquesta acció, que els organitzadors tenen previst de repetir altres caps de setmana al llarg de l’estiu, inclòs el mes d’agost, han estat aquells que són més accessibles i també els que reuneixen més condicions de seguretat. Una altra consigna que es va deixar molt clara és que les pancartes havien de quedar molt ben lligades a les estructures dels ponts o bé havien de ser ben subjectades pels voluntaris per evitar cap ensurt. L’activitat es va desenvolupar sense incidències, segons l’organització. En pròximes ocasions es confia mobilitzar més voluntaris i sumar més ponts de l’autopista a favor de la llibertat.