POLÍTICA
BARCELONA - 16 agost 2017 2.00 h

La CUP pressiona perquè la llei de transitorietat s’aprovi abans de l’1-O

 Avui es reprèn el curs polític al Parlament, amb la llei del referèndum encara pendent de tramitar

 El TC rebutja el recurs sobre la suspensió del reglament

REDACCIÓ - BARCELONA

Avui es reprèn l’activitat al Parlament, amb l’inici del període de sessions al Parlament. Un període de sessions que comença abans en virtut de la modificació del reglament aprovada. I comença amb diversos fronts oberts. Un d’aquests és la tramitació de la llei del referèndum. L’1 d’agost, en el darrer dia hàbil abans de tancar per vacances, Junts pel Sí (JxSí) i la CUP la van entrar al registre. Però la tramitació encara no ha començat i avui, en la reunió de la mesa, no es tractarà. Presumiblement quedarà per la setmana que ve.

A banda, hi ha la llei de transitorietat, de la qual JxSí i la CUP van ajornar l’entrada a la cambra. Ara bé, la diputada de la CUP Anna Gabriel va fer unes declaracions a l’ACN en el sentit de pressionar perquè aquesta llei de desconnexió s’aprovi abans del referèndum de l’1-O, cosa que també defensa ERC. “Podria ser, perquè el calendari del setembre serà el que serà, és un escenari”, va assenyalar. Segons Gabriel, la llei serà “molt continuista” per poder donar prou sobirania al procés constituent que ha de tenir lloc després de l’1-O en cas que guanyi el sí.

La diputada cupaire va insistir que la llei de transitorietat “s’ha d’explicar a l’agost”, i va argumentar que no s’ha presentat encara a la ciutadania perquè “sovint hi ha desajustos amb JxSí en relació amb el calendari”. “No volem un magma divergent en l’aspecte interpretatiu dels resultats, volem deixar molt clar que, si guanya el sí, el que entra en vigor automàticament és la llei de transitorietat, i cal saber quines seran les regles del joc si guanya aquesta opció”, va subratllar. Sobre les diferències amb el sector del PDeCAT que aposta per aprovar la norma després de l’1-O –en cas d’una victòria del sí–, Gabriel ha assegurat “no entendre’n” les raons. I va insistir que si JxSí “no veu oportú” presentar la llei de transitorietat abans de l’1-O, “ja ho farà” la CUP en solitari. En qualsevol cas, aquest no és l’escenari en què treballa la formació anticapitalista, que confia que “s’imposi el sentit comú” per “anar al referèndum amb totes les garanties”. Una altra porta que obre Gabriel és la d’aprovar la llei de transitorietat “automàticament” després de donar llum verd a la llei del referèndum, amb “un marge escàs d’hores”. Sigui com sigui, defensa que les dues normes s’han d’explicar “de manera molt pedagògica”.

Un altre dels fronts oberts és la reforma del reglament, que el ple del Parlament va aprovar abans de marxar de vacances. Aquest reglament modificat és una de les vies per tramitar de manera accelerada la llei del referèndum. Però no és l’única, ja que l’antic reglament conté altres camins per fer-ho. En qualsevol cas, aquesta tarda es reuneix el Tribunal Constitucional (TC) per estudiar el recurs de la Generalitat contra la suspensió de la reforma del reglament. I, segons avança Efe, i com ha passat en altres ocasions, el TC rebutjarà aquest recurs. A més, avui hi ha convocat Consell de Ministres extraordinari pel conflicte de l’aeroport del Prat, però podria abordar la situació de Catalunya en cas que la mesa fes un moviment de darrera hora per incloure la llei del referèndum.

El PP descarta desplegar el 155

El PP descarta posar en marxa l’aplicació de l’article 155 de la Constitució, que obre la porta a la suspensió de l’autonomia d’una comunitat, “per raons temporals i jurídiques”. Segons va assegurar a Europa Press el portaveu del PP al Congrés, Rafael Hernando, el seu partit aposta per altres fórmules “més oportunes i realistes” per fer front al referèndum de l’1-O. Segons el dirigent popular, “en aquests moments” l’aplicació d’aquest article ja no resoldria la situació, tant per raons de temps com de tipus jurídic. D’aquesta manera, tanca la porta a la possibilitat que el PP aprofiti la seva majoria absoluta al Senat per aplicar per primera vegada aquest article de la Constitució. En tot cas, va incidir en el delicte de sedició, dient que està en mans dels tribunals respondre a l’incompliment de la llei o decidir aquesta mena de delictes si es cometen.