POLÍTICA
BARCELONA - 16 agost 2017 2.00 h

POLÍTICA

Manifest a l’Aran a favor de l’1-O

 Demanen als alcaldes que facilitin que els col·legis electorals obrin amb normalitat durant el referèndum

REDACCIÓ - BARCELONA

Diversos dirigents polítics de la Val d’Aran han impulsat un manifest per demanar als alcaldes de la comarca que “obrin amb normalitat els col·legis electorals l’1 d’octubre” i permetin als aranesos expressar-se sobre el futur de Catalunya. El document, segons informa Europa Press, recorda que l’Aran és un subjecte polític reconegut per llei i expressa la seva preocupació pel conflicte institucional derivat de l’anunci d’un referèndum sobre la independència de Catalunya, alhora que lamenta la “falta de voluntat política del govern espanyol” per facilitar que es faci en el marc legal de l’Estat.

“Com a aranesos, ens sentim concernits políticament en el procés d’autodeterminació del poble català”, afegeix el text, signat per una desena de polítics de la Val d’Aran, entre els quals hi ha la diputada de la CUP Mireia Boya i l’alcalde de Les, Emili Medan. El batlle, en una entrevista de Catalunya Ràdio, va criticar ahir que “bona part dels ajuntaments no estan disposats a posar facilitats perquè es pugui fer aquest referèndum”.

“Independentment del que es vulgui votar, no sembla just que els alcaldes posin traves”, va assegurar Medan, que va ser secretari general d’Unitat d’Aran, aliat del PSC a la comarca. L’alcalde també va lamentar la posició dels socialistes catalans, contraris a la convocatòria de l’1-O, i va encoratjar els alcaldes d’Unitat d’Aran a “no escoltar les directrius d’un partit que segurament té uns objectius diferents que no tenen res a veure amb facilitar les urnes”.

“L’actual PSC no és el partit amb el qual pactem perquè ha perdut una part del component catalanista”, va exposar Medan, que va obrir la porta a abandonar la formació si no recupera la bandera del nacionalisme aranès.

Així mateix, va reclamar al síndic d’Aran, Carlos Barrera, i al Conselh Generau que no es posin “d’esquena” a un procés impulsat per la Generalitat i el Parlament sense el qual, va destacar, els aranesos mai podran exercir la seva autodeterminació.

“Tenim recollit per llei el dret de decidir i, si no som capaços de donar suport al poble català per exercir les seves reivindicacions, no podrem pensar mai que l’Aran pugui exercir aquest dret”, va afirmar.