POLÍTICA
Celrà - 16 setembre 2015 2.00 h

Salellas (CUP) avisa que el 27-S “no estarà tot fet” i clama mantenir la lluita

 El candidat de la CUP a Girona diu que l'endemà de les eleccions ha de continuar la mobilització per poder tirar endavant la independència

JORDI NADAL

El candidat per Girona de la CUP, Benet Salellas, va avisar ahir que amb les eleccions plebiscitàries del 27-S “no estarà tot fet” encara que guanyi el sí i va cridar a mantenir la mobilització i la lluita. El candidat va dir en un acte a l'Ateneu de Celrà, al qual van assistir una trentena de persones, que el projecte de la CUP té dues potes. D'una banda, la de tirar endavant la independència de Catalunya, i d'una altra banda fer un canvi social al país que, al seu entendre, és impossible fer mantenint-se dins de l'Estat espanyol. Salellas va destacar que la CUP defensa l'aplicació d'un pla de xoc per després de les eleccions. Els punts d'aquest pla que va detallar el candidat són l'aturada de les privatitzacions, garantir els drets socials, garantir el dret a l'habitatge, blindar la gestió energètica –a través d'un canvi del model actual– i regirar la piràmide del model tributari actual, que grava sobretot el treball (IRPF) i el consum (IVA) i poc el capital i el patrimoni.

A aquest pla cal afegir-hi un replanteig del deute públic, que, segons va sostenir el candidat, prové sobretot de la construcció de grans infraestructures i dels interessos per préstecs de l'Estat als quals Catalunya ha d'accedir perquè no se li retorna el que genera en ingressos i no pot cobrir les seves necessitats amb aquests diners.

L'endemà del 27-S

En la xerrada, gent del públic va preguntar al candidat les raons per les quals la CUP no ha pactat amb Junts pel Sí (JxSí) i si hi pactarà l'endemà de les eleccions. Salellas va dir que no s'han sumat a JxSí sobretot per la presència de CDC, als quals va acusar d'aplicar polítiques neoliberals que, va dir, no volen avalar formant part de la coalició. També va expressar els seus dubtes sobre el fet que CDC vulgui realment tirar endavant la independència. Sobre si votaran Mas, Salellas va dir que no i que JxSí té altres candidats que poden presidir la Generalitat. I hi va afegir que el seu vot a una hipotètica candidatura de JxSí –sempre que no sigui Mas– anirà condicionat al fet que el projecte de ruptura amb l'Estat sigui real. El candidat va ser presentat per l'alcalde de Celrà (també de la CUP), Dani Cornellà, que va considerar un debat “de política-ficció” discutir què cal fer sobre la qüestió de la presidència de la Generalitat l'endemà de les eleccions: “Ningú sap què passarà el 28-S. Ara es tracta d'anar a votar a les plebiscitàries, i per tant el que cal és fer el sí tan majoritari com sigui possible.”