POLÍTICA
BARCELONA - 16 setembre 2016 2.00 h

El govern escenifica el suport als investigats i diu que actuaria igual que ells

 Puigdemont i Junqueras tanquen files amb Homs abans que declari al Suprem

 El president defensa que obraven avalats per l'anhel dels ciutadans

ODEI A.-ETXEARTE - BARCELONA

Tota la solemnitat per expressar el suport del govern a Francesc Homs i la resta d'investigats pel 9-N. El president de la Generalitat, Carles Puigdemont, i el vicepresident de l'executiu, Oriol Junqueras, es van reunir ahir al Palau de la Generalitat amb l'exconseller de la Presidència i cap de files del PDC al Congrés, abans que declari dilluns al Tribunal Suprem, atesa la seva condició d'aforat com a diputat a la cambra baixa.

Abans que els dos màxims representants de l'executiu fessin una declaració institucional des de la galeria gòtica, es feia pública la resolució del Tribunal Superior de Justícia de Catalunya de desestimar els recursos d'Artur Mas, Joana Ortega i Irene Rigau.“El govern de Catalunya avui se sent solidari. Si hagués de prendre decisions en una situació anàloga, serien les mateixes”, va assegurar Puigdemont sobre el procés participatiu. “Faríem exactament el mateix i assumiríem la responsabilitat davant d'aquells que consideren que un estat de dret no es reforça a través de la participació sinó a partir de la judicialització”, hi va afegir. Junqueras va refermar breument el compromís del govern amb la democràcia i amb el dret a vot dels ciutadans.

L'escenificació governamental precedia el seguit de mostres de suport que continuarà avui amb una convocatòria d'Òmnium Cultural, l'ANC, l'ACM i l'AMI davant de la seu del TSJC amb el lema Les urnes no s'imputen. Defensem les institucions. Tots som 9-N. Demà passat, l'Aplec per la Independència d'Arenys de Munt farà un acte de suport als imputats pel procés participatiu amb intervencions de Mas i Homs. Dilluns, el PDC es bolcarà en l'exconseller de la Presidència. Una àmplia representació de l'executiva de la formació, encapçalada per Marta Pascal i David Bonvehí, acompanyarà Homs al Suprem. També hi seran, almenys, tres consellers del govern: Neus Munté, de Presidència; Meritxell Borràs, de Governació; i Santi Vila, de Cultura.

En defensa d'Homs i de la resta d'investigats al TSJC, Puigdemont s'aferrava al mandat democràtic assumit pel govern de Mas per l'execució d'una consulta durant la legislatura. Per al president de la Generalitat, “l'anhel polític” dels ciutadans de Catalunya que s'expressa a través de les seves institucions “està per sobre de qualsevol consideració”. Puigdemont va remarcar que cap dels 4 exmembres del govern estarà sol, ni durant el judici ni quan se'ls dictin sentències.

LES FRASES

Si hagués de prendre decisions
en una situació anàloga, serien les mateixes

Carles Puigdemont
PRESIDENT DE LA GENERALITAT
Reafirmar el compromís del govern i de tots els seus membres amb la democràcia

Oriol Junqueras
VICEPRESIDENT DEL GOVERN