POLÍTICA
BRUSSEL·LES - 16 setembre 2016 2.00 h

Un líder socialista europeu insta l'Estat a dialogar

 El socialdemòcrata Hannes Swoboda avisa el govern espanyol que la qüestió catalana “no desapareixerà”

REDACCIÓ - BRUSSEL·LES

Només quatre dies després del cinquè clam massiu per la independència de Catalunya en la diada nacional, comencen a arribar mostres de solidaritat des d'Europa amb els anhels sobiranistes catalans. L'eurodiputat austríac HannesSwoboda va alertar ahir via Twitter el govern espanyol que caldrà que estigui “a punt per a un diàleg sincer” amb Catalunya. “La qüestió de la independència catalana no desapareixerà”, constata l'europarlamentari, que acompanya el seu advertiment amb una imatge de dos balcons amb una senyera i una estelada.

Swoboda (1946) no és un polític qualsevol. El gener del 2012 va assumir el càrrec de president del grup de l'Aliança Progressista de Socialistes i Demòcrates al Parlament Europeu, precedit per Martin Schulz, qui, de fet, el va tornar a substituir el 2014. Té una llarga trajectòria com a eurodiputat, des del 1996. Bona part de la seva feina l'ha centrada en les relacions internacionals, especialment en relació amb els Balcans i a l'entrada de Croàcia a la UE.

LA FRASE

La qüestió de
la independència catalana no desapareixerà. El govern espanyol ha d'estar a punt per
a un diàleg sincer
HannesSwoboda
EURODIPUTAT AUSTRÍAC

Clam per canviar la política de la memòria històrica

Nou eurodiputats han demanat a la Comissió Europea que pressioni l'Estat espanyol per canviar les seves polítiques sobre la memòria històrica. Es tracta de Josep Maria Terricabras, Ernest Maragall (ERC), Ernest Urtasun (ICV), Jordi Sebastià (Compromís), Marina Albiol (IU), Miguel Urbán (Podemos), Josu Juaristi (EH Bildu), Ramon Tremosa (PDC) i Izaskun Bilbao (PNB), que han presentat quatre esmenes a l'Informe dels drets fonamentals a Europa en les quals insten les institucions europees a “animar a fer un canvi” en les polítiques espanyoles sobre la memòria històrica. A més, han enviat una carta al vicepresident de la Comissió, Frans Timmermans, en què demanen que s'escolti les víctimes del franquisme. Consideren que la falta de reconeixement vers aquest col·lectiu i la negativa de l'Estat a aclarir els crims comesos durant la dictadura “no són compatibles” amb les directrius de la UE i suposen “una clara discriminació” entre les víctimes del franquisme i les d'altres règims europeus.