POLÍTICA
Brussel·les - 16 octubre 2015 2.00 h

Rajoy esclata contra les “amenaces i intimidacions”

 El president espanyol no pot contenir la ràbia i qualifica el suport a Mas d'“impropi d'un país democràtic”

 Sánchez ataca els que “ovacionen” Mas per haver “fracturat Catalunya socialment”

ALBERT SEGURA

Mariano Rajoy volia veure Artur Mas quedar sol i ahir no va poder contenir la ràbia pel bany de masses. “Les manifestacions, amenaces i presències intimidatòries davant dels tribunals són absolutament inacceptables”, va esclatar el president espanyol. “És impropi d'un país democràtic com és Espanya!”, es va escandalitzar Rajoy precisament des de Brussel·les, internacionalitzant encara més el conflicte i posant en l'agenda europea la carpeta catalana. El mateix líder del PP que ha judicialitzat un problema que és polític i controla el poder judicial espanyol va demanar respecte per la separació de poders.

“La justícia és independent” i “vetlla perquè és compleixi la llei”, va assegurar Rajoy, tot i que Brussel·les, en els seus informes, posa Espanya a la cua d'Europa en independència judicial. Abans de reunir-se amb els seus homòlegs en una cimera, el president espanyol va acusar els que donen suport a Mas d'“amenaçar i intentar disminuir la justícia i que els jutges no prenguin les decisions com les han de prendre”.

Els 400 alcaldes amb la vara alçada, els consellers, diputats i dirigents polítics de CDC, ERC o la CUP i els diversos milers de catalans que van omplir d'estelades, urnes i crits d'“independència!” o “tots som Mas” el passeig de Lluís Companys són, segons Rajoy, una “presència intimidatòria”. “Estem parlant de les regles del joc, de les regles de convivència, de la llibertat i al democràcia” i “el senyor Mas té la mateixa obligació de complir la llei que els 46 milions d'espanyols”, va insistir Rajoy, encès. I com a prova de la independència de la justícia espanyola va recordar que “darrerament ha citat gent de diferents partits polítics i amb diferents plantejaments per veure si complien o no la llei”. Això ens hauria de reconfortar”, va al·legar.

Iguals arguments

Amb els mateixos arguments del PP o C's, també Pedro Sánchez va criticar els que ahir van “ovacionar” el president de la Generalitat davant del TSJC. “Els recordo que Mas ha intentat situar Catalunya fora de la legalitat, no ha netejat la taca de la corrupció per finançament irregular i ha fracturat Catalunya des del punt de vista social i emocional”, va lamentar el secretari general del PSOE. Alhora que retreia Mas que “les lleis hi són per complir-les”, Sánchez va demanar a Rajoy “que no judicialitzi la política” i “resolgui políticament una crisi política com la catalana”.