POLÍTICA
BARCELONA - 16 octubre 2016 2.00 h

Clam contra els tribunals polítics en l'acte a Companys

 El president Puigdemont adverteix que cap legalitat servirà de fre a la voluntat del poble català

 Mas veu “l'ombra de Franco allargada” i Forcadell referma que cal anul·lar els judicis franquistes

A.B - BARCELONA

L'homenatge al president de la Generalitat Lluís Companys, afusellat ahir va fer 76 anys pel règim franquista, va tenir un alt voltatge polític. En ple procés sobiranista i d'accions judicials de l'Estat contra dirigents independentistes i decisions del Parlament, el president de l'executiu, Carles Puigdemont, va ser clar: “no hi haurà tribunals ni legalitats” que frenin el poble català per “assumir les quotes de llibertat que es proposi”. Va refermar: “cap dels vestigis d'aquella legalitat que va permetre” la “detenció, judici i assassinat” de Companys no impediran” que Catalunya prengui les seves pròpies decisions. Primer, Puigdemont va visitar el Fossar de Santa Eulàlia del castell de Montjuïc, on va ser afusellat Companys (l'únic president escollit democràticament assassinat durant la Segona Guerra Mundial a Europa –va recordar–) i, després, va anar al Fossar de la Pedrera, al cementiri de Montjuïc, on hi ha la tomba, amb el memorial a les víctimes de la repressió franquista.

La presidenta del Parlament, Carme Forcadell, també sota la lupa judicial, va recalcar la voluntat d'anul·lar tots els judicis sumaríssims franquistes. La setmana que ve el ple del Parlament debatrà un parell de propostes per fer efectiva aquesta reparació jurídica, tal com va recordar. “Això no és revenja, com diuen alguns per justificar la seva negativa, és un acte de justícia per a tots els condemnats pel franquisme.”

L'expresident de la Generalitat i líder del Partit Demòcrata, Artur Mas, va censurar que l'Estat jutgi “gent demòcrata i pacífica per haver escoltat el poble”, fent relació al procés judicial obert pel 9-N, contra ell i les exconselleres Joana Ortega i Irene Rigau. Per aquest motiu, considera que es demostra que “l'ombra de Franco és molt allargada”. En l'ofrena floral l'acompanyaven, entre d'altres, el diputat al Congrés Francesc Homs, per a qui el Tribunal Suprem ha demanat el suplicatori al Congrés per poder-lo jutjar. El vicepresident del govern i líder d'ERC, Oriol Junqueras, va dir que Companys era un exemple de “treball, continuïtat i perseverança”. “Farem tot el que ens correspon” per servir “els alts ideals” de Companys i “convertir-los en una república independent”.

Lluís Rabell, diputat de Catalunya Sí Que es Pot, va criticar “la judicialització de la política” perquè no “porta enlloc”, mentre que Assumpta Escarp (PSC) va posar al davant “el diàleg” en lloc de “la via unilateral” i la via de la “justícia”. Com és habitual, ni el PP ni C's no van participar en l'homenatge a Companys.

LES FRASES

Cap tribunal impedirà que el poble català assumeixi les quotes de llibertat que es proposi
Carles Puigdemont
PRESIDENT DE LA GENERALITAT
Davant del no, hem de ser ferms, reiterar l'oferiment de diàleg i no renunciar als nostres objectius
Artur Mas
PRESIDENT DEL PARTIT DEMÒCRATA
Un poble i un país no pot ser just si no ha fet justícia amb les seves víctimes
Carme Forcadell
PRESIDENTA DEL PARLAMENT

El PP vol un govern “fort” contra l'independentisme

La secretària general del PP, María Dolores de Cospedal, va aprofitar ahir la visita a Barcelona per tornar a insistir que en aquests moments “un govern estable, unit i fort és fonamental per a Espanya, però també per a Catalunya”. Segons De Cospedal, aquesta necessitat “l'ha de veure tothom i qui no la vulgui veure està perjudicant tant Espanya com Catalunya”.

De Cospedal va tancar un acte polític en què també van participar Xavier García Albiol i la presidenta del partit a Catalunya, Alícia Sánchez-Camacho, i va definir la situació de Catalunya de “complicada”. De Cospedal va carregar contra el govern de la Generalitat, del qual va dir que governa “des de l'odi i el rancor” i “defensant” allò que és “indefensable”. En aquest sentit, i adreçant una pregunta retòrica, la dirigent popular va acusar el govern de “creure's que estan per sobre de la llei” i, a tall d'advertiment, va alertar que “en democràcia no es negocia als tribunals ni es negocia perquè una llei es compleixi o no”. Així –va prosseguir– “en democràcia tots estem sotmesos a la llei, i quan això s'oblida, com fan els actuals governants de la Generalitat i els anteriors, el que es posa en risc és la democràcia”.