POLÍTICA
BARCELONA - 16 octubre 2016 2.00 h

La CUP jutja “imprescindible” la ruptura amb la legalitat

 La diputada Anna Gabriel defensa el trencament amb el règim vigent i la independència com a eines per canviar “el tauler de joc”

 Avisa que també combatran “retallades i privatitzacions”

A.B - BARCELONA

En un moment en què es torna a debatre el referèndum i la via pactada o unilateral per celebrar-lo, la CUP sembla que llança un avís. En l'acte central de la Taula d'Unitat Popular, una jornada dedicada al debat sobre el procés constituent i la república, la diputada al Parlament, Anna Gabriel, va recalcar que “el principi de ruptura amb la legalitat vigent és absolutament imprescindible”. És un principi fonamental, va dir, com a punt de partida del procés constituent. “La independència és una eina imprescindible per plantejar-nos aquesta ruptura, que ens porti a un procés de desconstrucció del tauler de joc donat.”

En aquesta taula, dedicada a “l'exercici de la sobirania nacional en el context internacional”, Anna Gabriel va estar acompanyada pels economistes Luciano Vasapollo i Costas Lapavitsas, i la sociòloga Iolanda Fresnillo, tots lligats a l'activisme.

Gabriel va començar reivindicant la claredat del discurs de la CUP i va continuar remarcant la necessitat de “de fer de cordó del creixement de les dretes”, per ser capaços de recollir “la indignació popular”. La diputada anticapitalista considera que el context nacional obre la possibilitat de “redibuixar els mapes de poder” i, per això, cal afrontar tots els debats i canvis. “No ens creiem allò de primer la independència i després, ja ho veurem”, va advertir, i a més, va recalcar que quan “la dreta” parla de sobirania no és la mateixa sobirania que defensa l'esquerra: “nosaltres parlem de sobirania popular”. “Les bales del 40 que assassinaren Lluís Companys són avui el deute, la Unió Europea, la troica, els seus bancs, les seves retallades i les seves privatitzacions; i nosaltres hem vingut aquí a plantar-los cara”, va concloure.

Al llarg del dia aquesta Trobada d'Unitat Popular, inaugurada abans-d'ahir amb Ana Teresa Morales (exministra de Bolívia) i Tuncer Bakirhan (representant del Kurdistan) va celebrar 25 taules sobre qüestions tan diverses com la llengua, els drets, el capitalisme, el model econòmic, la política fiscal i financera i la gestió del territori en la nova república.

LA FRASE

No hi ha possibilitat de plantejar-se un altre règim econòmic, jurídic o polític sense independència
Anna Gabriel
DIPUTADA DE LA CUP AL PARLAMENT