L'ACM fa via i ja dissenya els ajuntaments d'un nou estat

L'entitat municipalista vol tenir llest el llibre blanc abans de les municipals del maig

Buch aposta perquè els partits facin una llista unitària en cas que Mas convoqui eleccions plebiscitàries

16/12/14 02:00 BARCELONA - D. BRUGUÉ / M. BATALLER
El president de l'Associació Catalana de Municipis (ACM), Miquel Buch, ahir en un esmorzar informatiu amb la premsaFoto: QUIM PUIG.

Mentre els partits sobiranistes discuteixen com arribar a la independència, l'ACM ha decidit tirar pel dret. L'entitat municipalista ha decidit no esperar que el panorama es clarifiqui i ha començat a redactar un llibre blanc sobre com haurien de ser els ajuntaments en cas que es creï un nou estat. Una manera d'avançar feina perquè, si aquesta fita s'assoleix, s'hauran de redactar moltes lleis i estructures, i el que estigui enllestit serà feina feta.

Així ho va manifestar ahir el president de l'ACM, Miquel Buch (CiU), durant el ja tradicional esmorzar de Nadal. Va explicar que s'ha enviat una enquesta als municipis per saber què opinen, i que el treball s'està compilant ara per tenir llesta la proposta abans de les municipals del 2015. “S'hauran d'escriure moltes coses, i el que pretenem és plasmar el que hem après, tant dels errors com dels encerts”, va afirmar. També s'ha estudiat com són els ajuntaments a la resta d'Europa per incorporar-ne elements.

De fet, el Parlament fa més de dos anys que treballa en la llei de governs locals, que ha de ser una garantia davant les ingerències de la de l'Estat, però aquesta normativa no acaba d'arribar mai. A més, segons Buch, quedaria obsoleta si Catalunya fos independent perquè la proposta del Parlament es fa tenint en compte “les cotilles de l'Estat”.

El responsable de l'ACM també es va mostrar favorable a la proposta de llista unitària del president Artur Mas per convocar unes plebiscitàries. “Els partits tenen estratègies lícites, però el ciutadà
no acaba d'entendre per què en un moment com aquest no es va junts i es fa un programa transversal”, indica Buch, partidari que les eleccions siguin abans de les municipals si hi ha llista de país.

Darrera actualització ( Dimarts, 16 de desembre del 2014 02:00 )