El govern espanyol avisa Mas que portarà al TC tota invasió competencial

Santamaría creu que el president català “tapa la seva inoperància convocant eleccions constantment”

L'executiu estatal atia el fantasma de les pensions

17/01/15 02:00 BARCELONA - REDACCIÓ
Sáenz de Santamaría i Báñez, ahir després del consell de ministres Foto: EFE.

El govern espanyol recorrerà contra tot allò que consideri que ultrapassa el marc competencial català, tal com ha fet fins ara. Era l'advertiment de la vicepresidenta espanyola, Soraya Sáenz de Santamaría, que ahir va valorar l'avançament electoral anunciat pel president de la Generalitat per al pròxim 27 de setembre. Ho va fer en la mateixa línia que el dia abans s'havia pronunciat el president espanyol, Mariano Rajoy, que ho veu com “un fracàs” d'Artur Mas.

“Quan un governant, no només un cop, és incapaç d'esgotar el seu mandat i permanentment recorre a aquest sistema és perquè és incapaç de governar”, sentenciava Sáenz de Santamaría, que va evitar entrar en el caràcter plebiscitari dels pròxims comicis. Les crítiques de la vicepresidenta espanyola es van concentrar en el president de la Generalitat, a qui va acusar “d'intentar tapar la inoperància amb què gestiona”. Anunciant la data amb tanta antel·lació, per a Sáenz de Santamaría, s'obre una campanya que va dir que sembla perpètua a Catalunya. “Han estat cinc anys amb tres eleccions en què no s'ha fet res més que parlar d'eleccions”, censurava.

La carta de l'economia

L'argument econòmic és, junt amb el constitucional, la gran justificació a l'hora de rebutjar el procés sobiranista que viu Catalunya. Ahir el govern espanyol hi va donar una volta més afirmant que és tot l'Estat qui abona la nòmina dels pensionistes catalans. “Gràcies a la solidaritat de la resta d'espanyols, els catalans reben puntualment les seves pensions perquè el dèficit anual és de més de 3.000 milions d'euros.” Eren les oportunes paraules de la ministra d'Ocupació i Seguretat Social, Fátima Báñez, rebutjant la possibilitat que es construeixi la Seguretat Social catalana. Junt amb la hisenda pròpia i l'administració electoral, són les tres estructures d'estat clau acordades entre el president de la Generalitat i el d'Esquerra. I la resposta del govern espanyol insinuava que un estat català no podria assumir el pagament de les pensions.

Báñez va remarcar la importància de mantenir la caixa única de la Seguretat Social. “La solidaritat de tots els espanyols permet a tots els catalans tenir garantia que cobraran més i millors pensions”, insistia la ministra. En la mateixa línia, i estirant el fil argumental que ja fa temps que estira l'executiu estatal, Sáenz de Santamaría recordava l'ajut econòmic del govern espanyol a la Generalitat, a través del pla de pagament a proveïdors i del Fons de Liquiditat Autonòmic. “Som molt conscients que els catalans no tenen perquè veure reduït el seu nivell de serveis públics o no cobrar factures perquè la comunitat no pugui finançar-se”, va apuntar la vicepresidenta espanyola.

LES FRASES

Quan un governant és incapaç d'esgotar
el mandat i recorre permanentment
a aquest sistema
és perquè és incapaç de governar
L'avançament electoral és un intent [de Mas] de tapar la inoperància amb què gestiona
Soraya S. de Santamaría
VICEPRESIDENTA ESPANYOLA
Gràcies a la solidaritat de la resta d'espanyols, els catalans reben les seves pensions
Fátima Báñez
MINISTRA D'OCUPACIÓ
Darrera actualització ( Dissabte, 17 de gener del 2015 02:00 )