El ministeri denega les primeres ajudes per poder escolaritzar en castellà

Els pares que havien demanat els diners porten els fills a un centre bilingüe anglès–català

El govern espanyol no ha resolt encara cap petició d'ajuda

17/01/15 02:00 BARCELONA - J.P
Manifestació de Som Escola la primavera passada que va aplegar 100.000 persones a l'Arc de Triomf de BarcelonaFoto: ARXIU.
Notícies de ...

Esperpent a can Wert. El Ministeri d'Educació s'ha vist obligat a denegar les ajudes econòmiques de fins a 6.000 euros que havien demanat tres famílies que s'havien acollit al decret que permet als nens seguir l'escolarització a Catalunya en llengua castellana. Segons sembla, les tres famílies interessades han matriculat els seus fills en un centre bilingüe anglès-català, circumstància que s'aparta de la previsió de la norma. El decret del ministre Wert només preveu pagar aquests diners en cas que les famílies que vulguin escolaritzar en castellà no ho puguin fer en un centre públic i elegeixin un centre privat que els doni aquesta opció lingüística.

El cas de les tres famílies s'havia anunciat el novembre passat, i aquestes eren les úniques que s'havien acollit a la normativa del govern espanyol. De fet, aquests tres casos són els únics dels quals la conselleria d'Educació diu tenir constància, si bé fonts del ministeri van assegurar ahir que són vuitanta les famílies catalanes que han demanat escola en castellà. Les mateixes fonts, però, van assegurar que de moment només s'havien fet els tràmits per comprovar les tres sol·licituds que ara han estat denegades i que pel que fa a la vuitantena restant encara “estan en estudi”. La norma dóna fins a sis mesos de coll a l'administració per analitzar les sol·licituds d'ajuda econòmica i respondre.

Com ha passat en aquest supòsit, el ministeri va enviar els inspectors a l'escola on s'han matriculat els fills d'aquestes tres famílies i, després de comprovar que la realitat no s'ajustava a la normativa, van proposar denegar l'ajuda, com així ha estat.

Ahir, des del ministeri es va voler recordar que el decret és un “mecanisme d'excepcionalitat” i van instar la Generalitat a “complir el seu deure constitucional i les sentències del Tribunal Suprem”.

El conflicte per la llengua a les aules està ara al Tribunal Constitucional, que el novembre passat va anunciar que acceptava a tràmit el conflicte de competències plantejat per la Generalitat. La mesura obliga el Suprem a suspendre qualsevol procés obert en aquest àmbit.

Matèria de desobediència

Un dels acords entre Artur Mas i Oriol Junqueras anunciats aquesta setmana implica una desobediència plena i decidida a les reformes legislatives del ministre Wert. L'objectiu pactat, segons va explicar el president Mas, és posar en marxa el pròxim curs escolar sense aplicar les novetats de la reforma educativa del PP. Això implicaria també desobeir les modificacions introduïdes en matèria de llengua vehicular i que suposen un retrocés del català a les aules. Avui són cinc les escoles obligades per la justícia a oferir fins al 25% del seu currículum en llengua castellana. CiU i ERC encara no han explicat com es concretarà la desobediència en l'àmbit educatiu.

Darrera actualització ( Dissabte, 17 de gener del 2015 02:00 )