La fiscalia ataca l'advocacia catalana pel dret a decidir

Insta un jutge de Barcelona a acceptar un recurs del portaveu d'UPyD a Catalunya, Ramón de Veciana, que havia denunciat els col·legis d'advocats per “vulneració de la llibertat ideològica”

17/01/15 02:00 BARCELONA - ANNA BALLBONA
Abel Pié, president del Consell dels Col·legis d'Advocats de Catalunya, amb el ministre de Justícia, Rafael Catalá, el desembre passat Foto: ARXIU.

La fiscalia ha portat aquesta setmana un contundent escrit davant del jutjat contenciós administratiu número 4 de Barcelona en què l'insta a acceptar un recurs contra l'advocacia catalana per la seva posició a favor del dret a decidir. En concret, aquest recurs censurava que l'advocacia catalana hagués aprovat adherir-se a una resolució del Parlament per crear la comissió d'estudi pel dret a decidir. El recurs contra la resolució de l'organisme que aplega tots els col·legis d'advocats de Catalunya el va presentar un grup de col·legiats, entre els quals hi ha l'advocat i portaveu d'UPyD a Catalunya, Ramón de Veciana.

El fiscal, Abel Carmelo, considera que l'advocacia catalana va vulnerar “la llibertat ideològica” dels seus col·legiats. Es tracta d'un escrit molt dur, en què acusa l'advocacia catalana d'haver “adoptat una determinada opció política”. “En tractar-se d'una posició política assumida corporativament, l'acord vulnera l'article 14 de la Constitució” (la no discriminació per raó d'opinió, en aquest cas). Així, estima que “la col·legiació obligatòria dels recurrents –el grup de col·legiats encapçalats per Veciana– no els deixa altra opció que alinear-se amb la línia de pensament oficial”. El text de la fiscalia va fins i tot més enllà, fent aquesta valoració: “Quan als col·legiats no se'ls permet cap discrepància, quan les dissidències es paguen amb la indiferència, s'està menystenint aquest dret sagrat a la llibertat ideològica.” Prova d'això –assenyala el fiscal– és “la falta de resposta” als escrits de “molts col·legiats” als degans dels col·legis.

LA DATA

14.10.14
El Consell
de Col·legis d'Advocats de Catalunya va acordar donar suport a la creació de la comissió pel dret a decidir.

Una adhesió que no obliga ningú

L'escrit de la fiscalia va rebre ahir una primera resposta. Va anar a càrrec d'Oriol Rusca, el degà del Col·legi d'Advocats de Barcelona (Icab), un dels col·legis que formen part de l'advocacia catalana. En declaracions recollides per Europa Press, Rusca va defensar que l'adhesió de l'advocacia catalana, en el seu moment, a la resolució per crear la comissió d'estudi pel dret a decidir no obliga a estar a favor del dret a decidir ni tampoc diu als col·legiats “qui han de votar”. Rusca també va recordar que aquesta adhesió a la resolució parlamentària es va fer a proposta de la intercol·legial, que és l'ens que aplega més de 100 col·legis professionals de Catalunya.

Darrera actualització ( Dissabte, 17 de gener del 2015 02:00 )