Mas preveu negociar la secessió l'endemà del 27-S

El president de la Generalitat plantejarà a Madrid una sortida pactada perquè l'Estat defensi els seus interessos en la separació

Situa la batalla, però, en el reconeixement internacional

17/01/15 02:00 BARCELONA - O.A.-E
El president de la Generalitat, Artur Mas, en la presentació d'un estudi sobre inserció laboral dels graduats de FPFoto: EFE.

L'endemà de les eleccions del 27 de setembre, Artur Mas preveu demanar l'inici de les negociacions per a la separació amb l'Estat espanyol. Tenint en compte la previsible negativa de Madrid, Mas va advertir que la votació només podrà ser “definitiva” si aconsegueix ser reconeguda internacionalment. Perquè els resultats no generin dubtes als ulls del món, Mas va insistir en la necessitat que es constitueixi un Parlament amb una “majoria absoluta clara”, però no va concretar amb quin nombre desitjable de diputats. En una entrevista a RAC1, el president de la Generalitat va assegurar que no té “massa dubtes” que s'aconseguirà, però va advertir que s'ha de treballar per ampliar-la fins aleshores.

La intenció de Mas –en espera que CiU, ERC, la CUP i les entitats sobiranistes pactin el full de ruta a seguir amb què es presentaran a les plebiscitàries– és oferir a Madrid l'obertura d'una negociació “de tal manera que tothom se senti cridat a defensar els seus interessos”. Va admetre, però, que no parla amb Rajoy des de l'estiu. El govern compta que el document definitiu s'enllestirà en les “properes setmanes” o “mesos”, sense cap “urgència”, i no necessàriament haurà d'estar tancat abans de les municipals.

CiU no descarta que els partits independentistes concorrin al 27-S amb una denominació compartida que complementi les sigles, en la línia de la proposta de candidatures paraigua formulada per Oriol Junqueras. També sospesa la celebració d'actes de campanya conjunts amb els republicans per visualitzar el front independentista. Pel que fa a la de la federació, Mas va concretar que pretén continuar aplicant el concepte de la “casa gran”. És a dir, fitxar independents i persones alienes a CDC i Unió, que obrirà el debat intern sobre la independència després dels comicis del maig. Serà l'última vegada que Mas es presentarà com a cap de llista.

D'acord amb el que estipula la llei electoral, Mas convocarà formalment les eleccions el 3 d'agost. També va reconèixer que si no hi hagués hagut un acord amb ERC i les entitats sobiranistes, les dues dates que hauria plantejat per als comicis haurien estat el 22 de març si hi havia llista única o el mateix 27 de setembre amb les candidatures separades.

LES FRASES

El procés sobiranista anirà més o menys lluny en la mesura que ens reconeguin fora de Catalunya
El 28 ens haurem d'espavilar per fer entendre a Europa i al món que hem tingut el resultat que hem tingut.
Prefereixo treballar a partir dels acords i en positiu. No vull raons

Artur Mas
PRESIDENT DE LA GENERALITAT
Darrera actualització ( Dissabte, 17 de gener del 2015 02:00 )