POLÍTICA
BARCELONA - 17 gener 2017 2.00 h

“Acaba un procés i comença una era”

 Puigdemont recorre a l'èpica per solemnitzar el seu compromís amb la culminació del procés i la consecució d'una Catalunya lliure

 Recorda a la ciutadania que l'èxit no depèn només dels representants institucionals

ODEI A.-ETXEARTE - BARCELONA
Puigdemont assegura que el referèndum serà vinculant i vàlid

Carles Puigdemont s'amarava d'èpica i solemnitat per reforçar el seu compromís per acabar el procés aquest 2017 amb una conferència al Teatre Romea. La posada en escena era una part del missatge. El president de la Generalitat exhibia que en la consecució de la independència hi ha un elevat component d'actitud i gesticulació política i encarrilava un any que, segons va reiterar des de l'escenari, “no serà corrent”. “Acaba un procés i comença una era en la història de Catalunya”, va proclamar.

Era una intervenció centrada a refermar la determinació del govern a celebrar un referèndum vinculant i la culminació d'un mandat destinat a obrir “l'era d'una Catalunya lliure”. Puigdemont s'allunyava de tota banalitat i situava l'actual legislatura en el terreny de l'excepcionalitat, identificant-la amb l'intent d'una generació per portar el país cap a una Catalunya “rotundament més lliure, més rica i més pròspera amb els seus fills i filles, més solidària amb el món”. Quant a ell, va subratllar que “el poder pel poder” no li ha interessat mai. Només quan aquest poder ha pogut tenir una “intenció transformadora”. Per això va situar la seva decisió de no concórrer com a candidat en les pròximes eleccions com un acte de “coherència”. Donant per acreditada, així, la determinació de l'executiu per tancar el procés, Puigdemont va advertir que amb això no n'hi ha prou. Des de darrere del faristol i amb l'escenografia de La taverna dels bufons, que aquests dies es representa al Romea, va avisar la ciutadania que la consecució de la independència no només dependrà dels representants públics. I que els ciutadans hauran de tornar a expressar el seu “compromís explícit” al carrer per reiterar al món que el procés és transversal, que va néixer de baix a dalt, i que no és un producte de cap despatx ni laboratori polític. “Depèn de tots nosaltres”, va insistir, en l'inici d'un any que comença marcat pels judicis a Artur Mas, Joana Ortega i Irene Rigau al TSJC i a Francesc Homs al Tribunal Suprem pel 9-N. Per Puigdemont, el procés participatiu va ser “un dels moments més honorables del nostre país” i “una jornada de dignitat nacional.”

Vinculant i vàlid

No hi va haver titular sobre el referèndum. Puigdemont es va limitar a garantir que el govern hi treballa en silenci i diligència i que respondrà a dues exigències bàsiques: serà “vinculant”, perquè allò que els ciutadans decideixin serà implantat pel govern i el Parlament, i serà “vàlid”, perquè seran els catalans els que, acudint a les urnes, ho garantiran. Sense considerar la possibilitat que no es pugui celebrar, el president de la Generalitat va adreçar un doble missatge a l'Estat i a la Unió Europea. Al primer, el va avisar que no acceptarà ni el primer ni el segon “no” a acordar la convocatòria a les urnes, i va subratllar que Espanya també té el deure d'intentar ser fidel al compromís democràtic. A la segona, la va instar a “fer honor” al seu “servei a la pau i a la democràcia”.

Perquè la convocatòria es concreti, tanmateix, va insistir que és “indispensable” que el pressupost –en tramitació al Parlament– tiri endavant. A més, va justificar davant de Madrid els treballs d'organització de la consulta perquè, en el cas que acordin celebrar-la, tot estigui preparat.

En el rerefons de la conferència, amb el títol 2017, un any clau per al futur de Catalunya, hi havia una crida a sumar a l'entorn d'un propòsit “ambiciós” però alhora “entusiasmador i engrescador”. Puigdemont pretenia insuflar a la ciutadania aires d'excepcionalitat i sentimentalisme per empènyer a la mobilització. “El 2017 no serà només un any que va entre el 2016 i el 2018 –va dir–. Haurem de recordar què fèiem, perquè les generacions futures ens preguntaran on érem el 2017.”

Els gestos, les actituds. Puigdemont es va preguntar quants comportaments particulars dels ciutadans en el dia a dia no s'inscriuen ja en una “declaració individual d'independència” que, coordinada, esdevé col·lectiva. Amb aquesta filosofia es mou, segons va remarcar, tot el govern. És en aquesta nova manera de procedir on va inscriure la seva absència a la reunió de la conferència de presidents d'avui al Senat. El trànsit de la postautonomia a la preindependència, segons Puigdemont, no només es desenvolupa en el terreny institucional: el pot fer cadascú.

Som una generació de gent que hem vingut a generar confiança per aquell compromís insubornable del 27-S
A més del compromís del govern, tornarà a ser el moment del compromís explícit de la societat
És un any en què acaba un procés i comença una era. [...] L'era d'una Catalunya lliure
Carles Puigdemont
PRESIDENT DE LA GENERALITAT

La cambra defensa al TC la resolució del referèndum

El Parlament va demanar ahir al Tribunal Constitucional que deixi sense efecte la suspensió automàtica de la resolució de la cambra que instava el govern a preparar el referèndum, demanada per l'executiu espanyol. Els lletrats van presentar al·legacions davant l'alt tribunal per la suspensió d'aquella resolució, aprovada durant el debat de política general. Argumenten que l'admissió a tràmit de la resolució per part de la Mesa es va fer d'acord amb el reglament i, per tant, els seus membres gaudeixen d'inviolabilitat. També defensen que no hi ha relació entre la resolució del referèndum i la sentència de l'alt tribunal que va anul·lar la declaració del 9-N. Segons el document d'al·legacions, “la Constitució no prohibeix ni estableix límits al debat polític”.


POLÍTICA
BARCELONA - 17 gener 2017 2.00 h

Puigdemont etziba que “s'ha acabat el «cafè per a tothom»”

 Excusa l'assistència a la conferència de presidents amb una contundent carta a Rajoy

 Hi veu una “posada en escena” que no serà productiva

O.A.-E - BARCELONA

“S'ha posat molt de moda parlar d'ous, de truites; per a ells va el pollastre.” Poc després d'adreçar una carta al president espanyol, Mariano Rajoy, per excusar la seva absència a la reunió d'avui de la conferència de presidents, Carles Puigdemont proclamava des del Teatre Romea la sortida de Catalunya del règim comú i censurava que l'executiu espanyol encara no se n'hagi adonat. “S'ha acabat el cafè per a tothom”, va sentenciar, insistent, i emplaçant indirectament l'Estat a moure peça. En la missiva, el president català retreia a l'espanyol la falta de diàleg i la poca operativitat que tindrà la trobada convocada per avui al Senat.

L'argument principal del president de la Generalitat és que Catalunya s'ha “guanyat” el dret de tenir una relació bilateral amb el govern espanyol com la “nació” que és d'acord amb la seva “realitat política”. La carta desacreditava l'operativitat de la reunió amb un to dur, després dels enèsims emplaçaments del govern espanyol perquè la cadira de Puigdemont no quedés buida. En la vigília de la reunió, Puigdemont responia a la carta inicial de convocatòria que li va enviar Rajoy. El govern espanyol pretén obrir el meló de la reforma del sistema de finançament davant dels presidents autonòmics, però la Generalitat recorda que el model s'hauria d'haver revisat el 2014, d'acord amb la llei orgànica de finançament de les comunitats autònomes (LOFCA). El president afegia en la lletra que, vist el balanç de les cinc reunions prèvies de la conferència de presidents, aquestes trobades són només “una posada en escena” sense “cap resultat productiu ni satisfactori”.

Puigdemont i Rajoy han expressat públicament la seva disposició a reunir-se, però la data de la trobada encara està pendent de concretar. El president de la Generalitat, que ja es va mostrar convençut que el cara a cara podria tenir lloc durant aquest mes de gener, insistia en la missiva en el fet que manté una oferta “de diàleg permanent” amb La Moncloa sobre la celebració del referèndum i totes les altres qüestions del “dia a dia” que afecten el país. Una predisposició que, segons Puigdemont, no veu corresposta pel govern espanyol més enllà dels “anuncis”, en una referència velada a l'“operació diàleg” encetada per l'executiu estatal, que arribava després de les darreres reunions d'Oriol Junqueras amb Soraya Sáenz de Santamaría i del ministre de Foment, Íñigo de la Serna, amb els consellers Josep Rull i Meritxell Borràs.

Per Puigdemont, fins ara el govern espanyol s'ha “negat a afrontar” aquesta oferta de col·laboració “de manera vertadera”. En aquesta línia, li recordava que, a banda del referèndum, “Catalunya té una llarga llista de prioritats i urgències”, i expressava el desig d'abordar-les “personalment”. Quan? “Properament”.

Un altre dels elements que hauria fet decantar la negativa de Puigdemont a assistir a la conferència de presidents és el fet que el referèndum no figura a l'ordre del dia, tot i que, segons va dir Mariano Rajoy en el seu discurs d'investidura, el procés català és el repte “més greu” que té plantejat l'Estat. Així ho va recordar el president català. “Quan és l'hora de convocar els presidents territorials, aquest repte desapareix?”, va preguntar Puigdemont durant la conferència. També va remarcar que, per primera vegada, al Parlament hi ha 72 diputats independentistes.

LA FRASE

És fàcil arribar a la conclusió que aquest tipus de reunions són només una posada en escena
Carles Puigdemont
PRESIDENT DE LA GENERALITAT