POLÍTICA
BARCELONA - 17 gener 2017 2.00 h

Dastis carrega contra la visita a Brussel·les

 L'eurocambra es desentén de l'acte de Puigdemont, Junqueras i Romeva al Parlament el 24 de gener

REDACCIÓ - BARCELONA

L'anunci de l'acte que el 24 de gener protagonitzaran el president Carles Puigdemont, el vicepresident Oriol Junqueras i el conseller d'Afers Exteriors Raül Romeva a Brussel·les no ha agradat al govern espanyol. El desembarcament de tres pesos pesants del govern català a l'eurocambra per fer pedagogia del referèndum que demana l'executiu ha molestat el seu homòleg espanyol. Ho va evidenciar el ministre d'Afers Estrangers, Alfonso Dastis, que va avisar que el gabinet de Mariano Rajoy combatrà “qualsevol intent de justificar” la consulta a la capital comunitària. “Farem front a qualsevol intent de justificar una cosa que des del punt de vista jurídic no és justificable”, va advertir Dastis, i hi va afegir: “Explicarem, per part nostra, quin és l'ordre jurídic a Espanya i quina és la situació.”

L'enuig del govern espanyol va provocar un primer moviment al Parlament Europeu, que es va desentendre oficialment de la conferència del dia 24 que porta per títol El referèndum català. “Des del punt de vista institucional no hi ha res previst”, subratllaven fonts de l'eurocambra recollides per Europa Press. També se'n van desvincular el grup dels liberals europeus (ALDE) i la Comissió Europea.

La xerrada és un acte organitzat per tres eurodiputats –Jordi Solé i Josep Maria Terricabras, d'ERC, i Ramon Tremosa, del PDeCAT–en què es pretén defensar i fer entendre al món el referèndum sobre la independència de Catalunya, que es vol convocar la segona quinzena de setembre. La voluntat és explicar-se i allunyar temors davant un auditori que es preveu que estigui format, previsiblement, per diplomàtics, eurodiputats i mitjans internacionals.

Reacció

El malestar de l'executiu espanyol va rebre la resposta del PDeCAT. La coordinadora general d'aquesta formació, Marta Pascal, va considerar “inconcebible” que es vulgui “denegar” al govern l'oportunitat d'explicar-se sobre el referèndum en una conferència a Brussel·les.

LES FRASES

Farem front a qualsevol intent de justificar una cosa que des del punt de vista jurídic no és justificable
Explicarem, per part nostra, quin és l'ordre jurídic a Espanya i quina és la situació
Alfonso Dastis
MINISTRE D'AFERS ESTRANGERS ESPANYOL
És inconcebible. No crec que es pugui denegar la possibilitat d'expressar-se
Marta Pascal
COORDINADORA GENERAL DEL PDECAT