POLÍTICA
BARCELONA - 17 gener 2017 2.00 h

Junqueras bastirà l'Agència Tributària amb 93,3 milions

 L'oposició en critica l'increment i les presses, i CSQP i el PSC també li retreuen que no afronti una reforma fiscal més justa

 La CUP vol posar fi a la “descapitalització” de l'administració pública

EMMA ANSOLA - BARCELONA

El vicepresident i responsable d'Economia de la Generalitat, Oriol Junqueras, va ser el primer conseller a comparèixer ahir en comissió parlamentària per donar compte de les partides d'ingressos i despeses per al 2017 que cada departament anirà desgranant al llarg de la setmana a la cambra catalana. Ahir els pressupostos d'Economia i Presidència, dirigit per la consellera Neus Munté, van passar un nou tràmit gràcies al vot contrari de Junts pel Sí i la CUP a les esmenes a la totalitat que havia presentat l'oposició. Les forces independentistes, però, continuen negociant per a l'aprovació definitiva, que, si es produeix, s'endarrerirà més del previst, ja que ahir mateix el grup de Ciutadans va avançar que demanarà un dictamen de les lleis pressupostàries al Consell de Garanties Estatutàries. Aquest nou tràmit podria ajornar l'aprovació definitiva al març.

Pel que fa al pressupost d'Economia presentat per Junqueras, la quantitat que gestionarà aquesta macroàrea és de 197,3 milions d'euros, 107,5 dels quals es destinen a la secretaria d'Hisenda, que incrementa la partida un 145% respecte als comptes prorrogats del 2015. Bona part d'aquesta partida, concretament 93,3 milions, va dirigida a l'Agència Tributària per tal de començar a donar cos a l'organisme que ha d'acabar recaptant els impostos dels catalans en la futura república que es vol intentar construir si així es decideix a les urnes. Perquè la hisenda catalana sigui efectiva, el departament ja va comptabilitzar la plantilla en 800 llocs de treball, que haurien d'estar ocupats a finals d'aquest any en les dinou oficines que preveu el pla d'expansió, juntament amb dotze més, que seran compartides amb altres administracions locals de Catalunya. Per poder bastir la hisenda catalana, Junqueras va anunciar un nou pas endavant en el procés independentista posant els recursos per a una estructura d'estat que l'oposició va qualificar d'“imaginària” i de “cartó pedra”.

L'oposició va carregar durament contra la construcció de la hisenda catalana en detriment d'altres organismes com la universitat pública, com reclamava la diputada del PSC Alícia Romero, que va recriminar les presses i que veu aquest objectiu “molt difícil d'assolir”.

El pressupost del 4%

Però on més van burxar el PSC i CSQP és en la relació entre la CUP i el govern i per això van tirar dards contra “l'immobilisme” de Junqueras en la modificació de la fiscalitat que demanen els anticapitalistes, amb una variació dels tipus impositius per tal que paguin més els que més tenen. El diputat Joan Coscubiela (CSQP) va acusar Junqueras de fer un pressupost “submís”, perquè s'ha fet pensant a no molestar “el 4% de la població”, etzibava, i va alertar que sense una reforma fiscal no hi ha nous ingressos i, per tant, les previsions que fa el departament “no es compliran”, va asseverar. Junqueras, per la seva banda, va contrarestar aquestes afirmacions assegurant que els 1.170 milions amb què s'incrementa la despesa social sorgeixen precisament de les reformes fiscals dels darrers tres anys. Molt escèptic es va mostrar el portaveu d'economia de Ciutadans, Antonio Espinosa, que va augurar que el pressupost no es complirà, perquè “només coincideixen amb la CUP en el desig de separar-nos d'Espanya i treure'ns d'Europa”, va recriminar el diputat.

L'increment de la despesa social és una suma rellevant; no té comparació en cap altra administració
Oriol Junqueras
CONSELLER D'ECONOMIA
No ens estranyaria que el pressupost no s'aprovés; vostès estan atrapats en el laberint separatista
Antonio Espinosa
DIPUTAT DE CIUTADANS
La convivència entre públic i privat no té a veure amb la tradició catalana, sinó amb el règim del 78
Eulàlia Reguant
DIPUTADA DE LA CUP

Un punt més per a les rendes superiors a 60.000 euros

La CUP va difondre ahir un document que recull les reivindicacions per poder donar el vistiplau al pressupost. Les propostes formen part de les esmenes ja presentades a la llei general, però n'inclouen 70 més adreçades a esmenar la llei de mesures fiscals. La CUP ha decidit avançar-les un dia abans que acabi el termini a la cambra catalana. Com es preveia, els anticapitalistes reiteren la seva proposta d'apujar els tipus impositius de l'IRPF per a les rendes altes. Concretament, demanen establir un tram per a les rendes situades entre els 60.000 i els 90.000 euros, a les quals s'aplicaria un tipus del 22,50%, un punt més que el que paguen ara, i afegeixen nous trams. Les rendes de 90.000 a 120.000 euros pagarien un tipus de 23,50%, dos punts més que ara, mentre que les situades entre els 120.000 i els 175.000 euros pujarien un punt, fins al 24,50%, i les rendes superiors als 175.000 euros quedarien en un 25,50%.