POLÍTICA
ESTRASBURG - 17 gener 2017 2.00 h

L'eurocambra tria president entre promeses pel català

 Tajani és el candidat més ben posicionat, però després que la gran coalició s'hagi esmicolat el resultat esdevé incert

 Schulz plega sense haver assolit el compromís d'autoritzar la llengua catalana pel vet del PP i el PSOE

ALBERT SEGURA - ESTRASBURG

La promesa d'autoritzar l'ús de la llengua catalana a Brussel·les s'ha convertit en la versió europea de l'“apoyaré” de Zapatero.

El fins ara president de l'eurocambra, l'alemany Martin Schulz, plega sense haver-la complert, cinc anys després, pel vet espanyol del PP i el PSOE. Però els principals candidats a rellevar-lo han fet la mateixa promesa: el popular Antonio Tajani, que és qui té més números per substituir-lo al capdavant del Parlament Europeu, s'ha compromès a “no obstaculitzar” aquesta reivindicació històrica, fins i tot escrivint una carta en català als eurodiputats, i el socialista, i també italià, Gianni Pitella ha assegurat que s'hi mostrarà “a favor” si li “arriba” la demanda.

També la candidata dels Verds, la britànica Jean Lambert –però els britànics no marxaven de la Unió Europea?–, i la dels conservadors euroescèptics, la flamenca Helga Stevens, han promès, també per escrit, posar punt final a la marginació de la novena llengua més parlada de la Unió Europea. “No suposa cap despesa” i, a més, “altres institucions ja treballen amb èxit” en català, ha defensat Lambert, partidària de “posar tots els mitjans per augmentar les possibilitats que els ciutadans coneguin la feina del Parlament Europeu”. “Soc una ferma defensora del multilingüisme i, definitivament, el català s'hauria de poder fer servir en el ple”, hi afegeix també Stevens.

El liberal Guy Verhofstadt encara no ha badat boca, però, de tota manera, les seves promeses no tenen cap valor: l'ex-primer ministre belga ha passat de fer campanya electoral amb Artur Mas a compartir mítings amb Albert Rivera. I, després del ridícul d'haver intentat colar els populistes antieuro italians de Beppe Grillo al seu grup, no té gaires possibilitats.

El ple de l'eurocambra elegirà avui el nou president i, després que s'hagi fet miques la gran coalició, el resultat és incert. Fins ara, els populars i els socialdemòcrates europeus es repartien la cadira –la primera meitat de la legislatura, per a la dreta; els altres dos any i mig, per a l'esquerra–, però els segons han trencat el pacte perquè els primers no monopolitzin totes les presidències comunitàries –el PP ja té les de la Comissió Europea i el Consell.

Incertesa

La votació que s'ha de celebrar avui, doncs, no està precuinada i els eurodiputats hauran d'elegir entre set candidats. Tajani és, en teoria, el favorit, tot i que el seu passat berlusconià li juga en contra: necessita en total 376 vots, i els populars en tenen 217, 28 més que els socialistes.

El seu adversari Pitella té el (nul) carisma de Van Rompuy i amb prou feines parla cap altra llengua que no sigui la seva, l'italià.

A banda de Tajani, Pitella, Verhofstadt, Lambert i Stevens, també es presenten Eleonora Forenza (de l'esquerra), el grup parlamentari de Podem i l'ultradretà Laurentiu Rebega. La votació és secreta i se'n podrien fer fins a quatre si cap candidat no arriba a la barrera dels 376 –això només ha passat en una ocasió, el 1979, en l'elecció de Pieter Dankert.

No es descarta que s'acabi imposant algun altre candidat tapat, que sigui de consens.

Els eurodiputats catalans van celebrar ahir, fent-se una foto plegats a Estrasburg, que l'ús del català en el ple sembla més a tocar que mai.

Segons Francesc Gambús, que comparteix grup amb el popular Tajani, la promesa del seu candidat no és només fruit “de les converses” que hi ha mantingut “en els darrers mesos”, sinó també “d'una feina que han fet tots els eurodiputats [catalans a Brussel·les] durant molt de temps”. “Els socialistes sempre hem anat de debò, fent passes endavant [en la defensa del català a Brussel·les]”, reivindica Javi López, del PSC. Ramon Tremosa, del PDeCAT, subratlla que “ara el PP no té majoria absoluta i, si el PSOE volgués, el Congrés espanyol podria per primera vegada donar suport a l'oficialitat del català”.

El republicà Josep-Maria Terricabras admet que “hi ha una llarga història de promeses incomplertes”, però confia que “ara va de debò”, perquè, si no, “hi haurà una protesta absolutament massiva”.

LA XIFRA

376
vots
necessita el nou president: els populars tenen 217 eurodiputats, 28 més que els socialistes.