POLÍTICA
BARCELONA - 17 gener 2017 2.00 h

Mas no s'autodescarta i veu Puigdemont a la llista

 L'expresident de la Generalitat alimenta el debat successori al PDeCAT i sosté que només l'exalcalde de Girona declina ser el cap de cartell

 El líder de l'antiga CDC dona per feta la seva inhabilitació

EMILI BELLA - BARCELONA

El Partit Demòcrata no vol protagonitzar cap ball de noms públic a l'hora de configurar la primera llista del PDeCAT per a les eleccions posteriors al referèndum sobre la independència, però des de fa dies els seus màxims dirigents desfilen pels mitjans de comunicació per valorar noms i posar sobre la taula possibles candidats. Ahir era el cas del president de la formació, Artur Mas, que no es va autodescartar en la cursa per esdevenir presidenciable, després que Carles Puigdemont reiterés que no en vol ser. “L'únic que s'ha autodescartat fins ara és Puigdemont, ningú més ha d'autodescartar-se”, va reivindicar en una entrevista a El món a Rac1.

Des de l'última vegada que Puigdemont va declinar encapçalar el cartell electoral, primer va ser la consellera de la Presidència, Neus Munté, que va admetre que el seu nom sona per liderar-lo, després va ser la coordinadora general de la formació, Marta Pascal, que va fer una crida a evitar el debat públic de noms, i posteriorment va tornar a aparèixer Munté, vicepresidenta del partit, que va aplaudir la idoneïtat d'una eventual candidatura de Mas. És un “bon candidat” perquè és “un gran actiu molt vigent”, va afirmar Munté.

En tot cas, l'expresident, que està convençut que serà inhabilitat per la justícia espanyola amb relació al procés participatiu del 9-N, va venir a dir que l'actual cap de govern formarà part de la llista del PDeCAT encara que no l'obri. “El que no ha dit és que no participés en una candidatura. Li asseguro que Puigdemont participarà i ajudarà a l'hora de la veritat”, va advertir.

D'altra banda, Mas va negar que Junts pel Sí hagi volgut eliminar la CUP, artífex justament del seu pas al costat, i va advertir els anticapitalistes que no poden pretendre que “les seves tesis acabin sent les úniques que prevalguin”. Des que va enretirar-se, el líder exconvergent ha mantingut contactes amb els exdiputats cupaires David Fernàndez i Antonio Baños.

LA FRASE

L'únic que s'ha autodescartat fins ara és Puigdemont, ningú més ha d'autodescartar-se
Artur Mas
EXPRESIDENT DE LA GENERALITAT

Munté deixa l'escó per la incompatibilitat

La consellera de la Presidència i vicepresidenta del PDeCAT, Neus Munté, va formalitzar ahir la renúncia al seu escó per ajustar-se al règim d'incompatibilitats del PDeCAT. La també portaveu del govern és el primer membre de l'executiva dels exconvergents que deixa alguna de les seves responsabilitats per adaptar-se al requisit que no s'ocupin més de dos càrrecs tant institucionals com orgànics, aprovat després d'un convuls debat intern durant el congrés del juliol. També estan afectats pel règim d'incompatibilitats els membres de la direcció Albert Batet, alcalde de Valls; Lluís Guinó, alcalde de Besalú; Montserrat Candini, alcaldessa de Calella, i Elsa Artadi, coordinadora interdepartamental del govern. El comitè de qualitat democràtica i transparència, elegit aquest dissabte i presidit per Xavier Trias, podrà proposar excepcions a la norma en cas que els afectats les motivin, i el consell nacional del dia 28 en podria establir les excepcions per una majoria de dos terços. Aquest punt, de fet, ja figura a l'ordre del dia de la propera reunió del màxim òrgan de decisió entre congressos.