17/05/15. Astrid Barrio. Silenci en la política de pactes.


Silenci en la política de pactes

Artículos | 17/05/2015 - 06:34h


Astrid Barrio


Totes les enquestes a tots els nivells han posat de manifest que davant l’entrada o l’ascens de nous partits ens veurem abocats a uns parlaments autonòmics, a uns ajuntaments i a unes diputacions provincials altament fragmentades. En aquest context en el que difícilment hi haurà majories absolutes i en el que la distància entre els grans i els petits i/o nous partits s’haurà reduït, per garantir la governabilitat seran necessàries, com a mínim, dues formacions polítiques.

Davant aquestes perspectives no és d’estranyar que els pactes postelectorals hagin esdevingut en un dels temes estrella de la campanya.

Al llarg d’aquests dies hem vist com els diferents partits i candidats s’han interpel · lat els uns els altres perquè s’expliciti amb qui es pactarà i amb qui no es pactarà, i fins i tot s’han denunciat entre ells per la suposada existència de pactes secrets previs, com ha succeït a Barcelona.

Però de moment pocs partits s’han compromès per endavant. Tenen por de què si concreten la seva política de pactes, els seus potencials electors, que estan molt dividits quant a les seves preferències coalicionals, ja sabent què atenirse, votin en clau estratègica pensant en la formació de governs i que això acabi afectant a les seves perspectives electorals. Tant si la seva estratègia es basa en apel · lar a vot útil com en evitar mullar-se i dilatar la investidura de Susana Díaz tots els partits coincideixen a esperar a definir-se una vegada coneguts els resultats electorals.
Comments