Falses primàries

La Vanguardia en català | 17/05/2015 - 00:00h


Fernando Ónega


Qui segueixi la campanya a través dels grans líders deu pensar que aquestes no són unes eleccions locals, sinó generals. Mariano Rajoy, Pedro Sánchez, Pablo Iglesias i Albert Rivera recorren esforçadament el país, però, a efectes de missatge, és igual sentir-los a Lugo que a Huelva o Girona: viatgen amb les seves idees per a l'Estat, i només canvien les referències als candidats autonòmics i municipals segons el lloc on fan el míting. Sembla que es prenen aquestes urnes com unes falses primàries i pensen més en els escons del Congrés que en les alcaldies, tret que es tracti de mitja dotzena de grans capitals. Alguns candidats autonòmics, també: parlen d'afers que són competència de l'Estat, com si el seu territori quedés petit per a la seva gran filosofia política.

Per trobar una cosa semblant a unes eleccions municipals cal sortir a les petites ciutats i pobles, on es tracten els problemes de debò. Assistim així a una sin­gular campanya de doble nivell, on uns ­tenen posada la mirada en el Govern central, i només els molt pròxims al ciu­tadà es preocupen dels seus problemes.

Per part dels grans partits s'està perdent una oportunitat formidable per exposar el seu concepte del paper dels municipis en la societat globalitzada del segle XXI. Però, sobretot, estan demostrant una enorme distància de l'Espanya real.

Conclusió: els grans líders polítics adornen, però no són l'Espanya que vota. Municipis i auto­nomies només són per a ells un esglaó cap al ­poder. Per descomptat, nacional.