Sorpreses, només en el resultat

Artículos | 17/05/2015 - 06:09h


Salvador Cardús i Ros


Em confesso sorprès per la manca de sorpreses que hi ha hagut des de l’inici de la campanya. Més enllà d’algunes expressions de friquisme electoral, em sobta que la nova política s’expressi en formes tan antigues, sense haver sabut fer el salt a noves estratègies més d’acord amb el que defensen. Potser la dimensió local no hi ha ajudat. Però com que en la forma també hi ha el fons, em temo que la campanya, en lloc de diferenciar les candidatures dels partits, les ha anat igualant totes. I posades en el mateix pla, l’original sempre és molt millor que la còpia.

No és menys cert que, tal com està el clima polític, sembla que només es fa visible i pot mobilitzar l’apel·lació al malestar i al votant desconfiat, si no emprenyat. I això porta les noves alternatives a accentuar el seu discurs en negatiu, que és el que finalment té ganxo.

Sembla que només la "nova" política conserva l’energia per a l’insult i la desqualificació, cosa que la fa vella, mentre la "vella" política s’ha de presentar més cautelosament, amb el cap cot, sense agror, i això li facilita un discurs en positiu que la rejoveneix.

Finalment, a la campanya li pesa molt la incertesa sobre els resultats. Ningú no creu que amb la meitat del vot per decidir es puguin fer pronòstics. I tothom veu a venir que els resultats no s’assemblaran gens a les previsions. És a dir, que si bé la campanya no ens haurà proporcionat cap sorpresa, en canvi, els resultats poden ser espatarrants.

I no en la direcció que fins ara s’ha apuntat.