POLÍTICA
BARCELONA - 17 maig 2017 2.00 h

El govern no acusarà CDC, tot i la “incomoditat” d'ERC

 La CUP vol que el Parlament l'insti a inculpar l'antiga Convergència pel cas Palau

 L'Ajuntament força una reunió del consorci públic també per avui tot i que al judici ja es fan acusacions definitives

XAVIER MIRÓ - BARCELONA

El govern de Junts pel Sí va descartar ahir presentar acusació contra el presumpte finançament il·legal de CDC per mitjà de les donacions que la constructora Ferrovial realitzava al Palau de la Música. Ho va fer tot i la “incomoditat” d'ERC.

En una decisió presa per “unanimitat”, segons informava ahir la consellera portaveu, Neus Munté, després de la reunió del consell executiu, el govern de Puigdemont no reclamarà responsabilitats a Convergència per mitjà del consorci del Palau fins que no hi hagi sentència. Munté adverteix, en aquest sentit, que la sentència pot acabar establint que el delicte “és una cosa i no pas una altra”, en referència a la possibilitat que no es demostri el finançament il·legal.

El govern està en contra i qualifica de “vergonyosa” la rebaixa de penes que avui formularà el fiscal per als gestors del Palau, Fèlix Millet, Jordi Montull i la filla d'aquest, a canvi d'haver confessat l'espoli i el finançament de CDC. La portaveu qualifica de fals que el consorci del Palau surti perjudicat per no acusar CDC perquè continua reclamant els 3,6 milions de l'espoli confés dels gestors. Ahir, el tinent d'alcalde de l'Ajuntament de Barcelona, Jaume Asens, advertia que el consorci no podrà recuperar els 6,6 milions que suposadament CDC hauria cobrat de Ferrovial a través del Palau, però la fiscalia dubta que el consorci públic hagi estat directament perjudicat per aquest presumpte finançament. A més, Asens anunciava que l'Ajuntament convocarà una reunió urgent del Palau perquè el govern reconsideri la seva posició. Ho feia a la tarda després de conèixer que el govern no pensava replantejar-la.

La consellera de Presidència, després de reconèixer que el consell executiu va debatre la qüestió, va defensar que “la posició del govern és una” i va deixar clar que la seva funció de portaveu no és “posicionar-se sobre les diferències” al si de l'executiu: “No serà ni la primera ni la darrera vegada que hi haurà diferències.” ERC admetia ahir que no ha volgut “obrir esquerdes al govern per responsabilitat” amb el compromís del referèndum i es va excusar pel fet que les decisions executives al si del consorci del Palau no són col·legiades del govern sinó que depenen del president i del conseller de Cultura. Els republicans asseguren sentir-se “profundament incòmodes” per la situació i expliquen que van comunicar als seus companys del PDeCAT i a l'executiu que consideren “poc encertada” la decisió i lamenten que no se'ls hagués comunicat. Però, a més, apunten que l'afer “es tanca en fals” perquè avui la CUP reobre el debat proposant una resolució perquè el Parlament insti el govern a rectificar.

Efectivament, la polèmica es trasllada avui a la cambra, on els cupaires demanen a la presidenta Forcadell que inclogui a l'ordre del dia del ple el debat i votació sobre la seva proposta. Ahir es convocava d'urgència la mesa de la cambra. En cas que la presidenta s'hi negués –Junts pel Sí té majoria a la mesa–, el grup parlamentari de la CUP ho tornaria a reclamar un cop iniciat el ple amb el necessari ajut d'un altre grup i apel·lant a la sobirania del ple, tal com es va fer per aprovar les conclusions de la comissió d'estudi del Procés Constituent. En cas d'acceptar-se el debat, el grup de Junts pel Sí que comparteixen el PDeCAT i ERC es veurà forçat a votar. Fonts d'ERC advertien, en aquest sentit, que caldrà estudiar el text abans de decidir el vot.

Tant la proposta de la CUP com la convocatòria urgent d'una reunió del consorci per part de l'Ajuntament de Barcelona arribaran, però, al mateix dia que al judici del cas Palau les acusacions particulars i de la fiscalia presenten ja les inculpacions definitives. L'Ajuntament ha proposat al gestor del consorci del Palau que demani aturar la vista fins després de la reunió.

El deure del govern és reclamar fins a l'últim euro un cop coneguda la sentència
Neus Munté
CONSELLERA DE PRESIDÈNCIA
Estem convençuts que molts militants i polítics honrats del PDeCAT volen deixar enrere una etapa
Jaume Asens
TINENT D'ALCALDE DE BARCELONA
No hi ha majoria al Parlament que avali la vergonya del govern tapant l'acusació contra CDC
Benet Salellas
DIPUTAT DE LA CUP AL PARLAMENT
Ja no hi ha cap dubte del que va passar al Palau. La vella política es continua encobrint
Carlos Carrizosa
PORTAVEU DE C'S AL PARLAMENT
La Generalitat és part afectada i el que tocaria és que es personés com a acusació particular
Alícia Romero
PORT. ADJ. DEL PSC AL PARLAMENT
No tenim una posició definida sobre si és convenient o no reconsiderar la decisió del consorci
Alejandro Fernández
PORTAVEU DEL PP AL PARLAMENT

El PDeCAT i el PP neguen un acord a canvi de l'estiba

DAVID PORTABELLA

El portaveu d'En Comú Podem al Congrés, Xavier Domènech, va acudir ahir al Congrés amb una sospita per la successió de dos fets: l'abstenció del PdeCAT en el futur decret de l'estiba que permetrà a Rajoy reformar el sector sense tenir una multa de Brussel·les i l'absència dels representants estatals al consorci del Palau, que ha comportat que no s'exerceixi l'acusació contra CDC. “Esperem que no hi hagi una relació de causa-efecte”, va dir.

Davant l'avís de Domènech, el portaveu del PP al Congrés, Rafael Hernando, va parlar d'una “elucubració absurda” que només defensa algú que hagi patit “un cop de calor”. Des del PDeCAT, Jordi Xuclà va emmarcar la sospita en la moda de la “realitat paral·lela” i la “postveritat”.