POLÍTICA
BARCELONA - 17 maig 2017 2.00 h

Querella a Borràs per les urnes

 La fiscalia acusa la consellera i el secretari general de Governació de desobediència al TC, prevaricació i malversació de fons per haver “emmascarat” la preparació del referèndum

 El govern es referma en la consulta

M. PIULACHS/ O. PALAU - BARCELONA

Tercera querella de la fiscalia espanyola, en set mesos, contra el govern català, a qui acusa de promoure un referèndum sobre la independència de Catalunya, competència prohibida pel Tribunal Constitucional (TC) des del 2015. En aquest cas, la fiscalia dirigeix la querella, difosa ahir, contra la consellera de Governació, Administracions Públiques i Habitatge, Meritxell Borràs, i contra el secretari general de Governació, Francesc Esteve, que és qui va signar l'acord marc per impulsar la compra d'unes 8.000 urnes per –segons la fiscalia– “emmascarar la preparació d'un referèndum”, amb una partida final de 200.000 euros, a través d'un plec de condicions administratives, publicat en el DOGC del 9 de maig passat. El govern va tornar a criticar ahir que la voluntat de realitzar un referèndum sigui novament criminalitzada.

La fiscalia, que ha presentat la querella al Tribunal Superior de Justícia de Catalunya (TSJC) perquè la consellera és aforada, acusa Borràs i Esteve de tres delictes: desobediència al TC en concurs amb prevaricació continuada i malversació de fons públics. En concret, en la querella, de 52 planes i anunciada pel govern espanyol fa dues setmanes, la fiscalia afirma que tot el govern català és coneixedor de la sentència 259/2015, que anul·la la resolució del Parlament per iniciar el procés perquè Catalunya sigui un estat independent, i les subsegüents resolucions del TC que els prohibeix qualsevol preparatiu cap a la consulta. Per això, justifica la querella contra la presidenta del Parlament, Carme Forcadell, el 19 d'octubre del 2016, i una segona contra Forcadell i quatre membres de la mesa del Parlament, el 23 de febrer passat, per haver permès el debat i accions vers la independència.

El govern ja va declarar que la compra d'urnes no és il·legal i en l'acord marc l'execució i la despesa no és pas encara efectiva. Per contra, en aquesta tercera querella, el ministeri públic acusa la consellera de Governació i la seva mà dreta d'una “pertinaç i inequívoca voluntat de desobeir el TC i menystenir la Constitució” per haver impulsat l'acord marc. Hi afegeix que podien adquirir les urnes amb el conveni que mantenen amb el Ministeri de l'Interior, que els cedeix “gratuïtament” per a les eleccions catalanes, i l'acord marc “no està emparat per les dues lleis estatals i les tres normes autonòmiques que cita” el govern català. Fins i tot, recull notícies en què membres del govern, com ara el vicepresident Oriol Junqueras, asseguren que les urnes són per fer un referèndum.

Pel que fa a la malversació de fons públics, la majoria de juristes sostenen que perquè hi hagi aquest delicte cal la transferència física de diners a un tercer, i que no cal que l'autor se'n beneficiï. En la querella, però, la fiscalia afirma que el delicte “ha iniciat la seva execució”, tot i que admet que “si arriba a bon terme, generarà despesa pública”. En el cas de les urnes, precisa que “es possibilitarà la realització d'uns pagaments per dur a terme un acte constitutiu de delicte, en vulnerar la suspensió del TC”. I clou tot assegurant que “la jurisprudència del Suprem assenyala que la figura de la malversació de fons no és un delicte contra el patrimoni, sinó contra els deures de fidelitat que tenen els funcionaris”.

I, fins i tot, en la querella se cita la condemna d'Homs pel 9-N, el 22 de març passat, en què el Suprem insinua que no se'l condemna per malversació de fons perquè la fiscalia no el va acusar per aquest delicte.

La consellera Borràs va respondre ahir mateix a la decisió de la fiscalia i va acusar l'Estat de tenir por “a les urnes i a la democràcia”. Va comparèixer a la tarda per reafirmar la decisió del govern de comprar 8.000 urnes per a processos de votació i va considerar que la decisió de querellar-se contra ella “no té raó de ser” ja que han complert amb les competències que té la Generalitat. A més, va criticar haver conegut la decisió a través dels mitjans de comunicació, quelcom que, per a la consellera, denota una manera de fer “més pròpia de dictadures i d'un estat d'excepció” i va recordar que altres territoris, com Andalusia, han adquirit urnes sense cap mena d'impediment per part de ningú.

Borràs, que va acusar l'Estat d'“urnafòbic”, va rebre el suport de destacats líders polítics, com el president de la Generalitat, Carles Puigdemont, que va negar que la compra sigui delicte i va fer broma sobre el fet que la querella sigui per això i no pel caos en el control de passaports de l'aeroport del Prat, i el vicepresident, Oriol Junqueras, que va recordar que ell –com a membre del govern– és corresponsable de totes les decisions que prengui de manera col·legiada.

LES FRASES

Per emmascarar la preparació del referèndum, els dos querellats van idear una licitació per comprar urnes i no concreten el destí
Els querellats conforme a l'acord marc i el plec de condicions comprometen uns fons públics (200.000 euros) a uns fins no legals
Evidencien la seva pertinaç, inequívoca i irreversible voluntat de dur un projecte polític menyspreant la Constitució
Querella de la fiscalia
Estem davant un estat ‘urnafòbic'. A qui li ve de gust viure en un estat així?
Meritxell Borràs
CONSELLERA DE GOVERNACIÓ
Posarem les urnes i la gent hi posarà els vots. Res d'això és cap delicte!
Carles Puigdemont
PRESIDENT DE LA GENERALITAT
Soc corresponsable de les decisions en la defensa de la democràcia i per garantir el dret a vot
Oriol Junqueras
VICEPRESIDENT DEL GOVERN