Data, pregunta i Agència del Medicament


17/06/2017 00:36

El divendres 9 de juny el president Carles Puigdemont va anunciar la ­data i la pregunta del referèndum cap a la independència que impulsen Junts pel Sí i la CUP. La proposta fixa el dia 1 d’octubre per a la consulta amb aquesta pregunta: “Voleu que Catalunya ­sigui un Estat independent en forma de ­república?”.

Malgrat que l’anunci ha omplert de satisfacció el separatisme –que ara espera la llei de desconnexió–, se sap poca cosa de la manera com es plantejarà el pretès referèndum pel que fa a cens, participació dels funcionaris, majories, etcètera. Les intervencions del president i del vicepresident en l’acte de presentació de la data i la pregunta al Palau de la Generalitat, les respostes inconcretes donades en l’entrevista que se’ls va fer a tots dos a TV3 i la proclama de Josep Guardiola davant les fonts de Montjuïc en nom de l’ Assemblea Nacional Catalana (ANC), Òmnium Cultural i l’ Associació de Municipis per la Independència (AMI) no han afegit elements esclaridors de com s’avançarà en un procés que els qui creiem en l’Estat de dret pensem que no ­arribarà a tenir lloc.

Dir que no es donen més explicacions per por que les institucions de l’ Estat ­actuïn per imposar la legalitat en contra d’una pretesa legitimitat no confirmada per les urnes no em sembla que sigui una excusa ­vàlida. Els catalans corrents tenim dret a saber què passarà si el procés continua avançant.

Som molts els que pensem que el Govern espanyol hauria de fer propostes positives respecte a la inserció de Catalunya, però m’estranya que des de les files del separatisme s’estigui fent més èmfasi a criticar negativament Espanya que a explicar sense embuts ni falses ver­itats quins seran els avantatges que una ­Catalunya independent tindria en relació amb l’actual marc estatutari, això sí, amb les millores fiscals i d’altres que es poguessin negociar per al model autonòmic consagrat per la Constitució i l’Estatut.

Per si això fos poc, em fa la sensació que en el seu intent de trobar ressò en la premsa estrangera estem generant una contrapropaganda notable a la candidatura de Barcelona amb vista a l’obtenció de la seu de l’ Agència Europea del Medicament, que haurà d’abandonar Londres quan la senyora May aconsegueixi el seu Brexit, ara qüestionat després de les eleccions del dia 8 de juny, que l’han deixat en minoria.

El manifest llegit per Guardiola diumenge passat a Montjuïc ens allunya de l’ Estat espanyol, que és l’únic que pot fer-nos de valedor de la candidatura de Barcelona a l’ Agència Europea del Medicament. El manifest és la millor contrapropaganda que podien esperar la resta de ciutats candidates a obtenir la seu de l’agència.

Sortir d’ Espanya ens deixaria fora d’Europa, però, a més, de ben poca cosa servirà la feina del comitè de suport a la candidatura de Barcelona, creat el dilluns 12 de juny, si les accions separatistes proven de degradar la imatge internacional d’ Espanya.