DEBAT SOBRE EL CALENDARI

X. B. / F. M. / BARCELONA

'Allegro ma non troppo'


El partit de Mas nega haver pactat una acceleració de la via a la independència, però s'obre a agilitzar terminis Junqueras basa el seu suport a la llista conjunta en el ritme del procés


DIVENDRES, 17 DE JULIOL DEL 2015

Cert és que els impulsors de la candidatura independentista auspiciada per CDC i ERC sostenen que l'important no són els noms que la formen, però fins al moment l'únic concret que es coneix del programa amb què es presentaran són cinc noms (Raül Romeva, Carme Forcadell, Muriel Casals, Artur Mas i Oriol Junqueras) i una idea, la independència. A l'hora de posar lletra a la música, comencen a constatar-se algunes dissonàncies.

Així, en les seves primeres declaracions públiques, el líder d'ERC va dir que la clau per haver canviat de criteri (Junqueras va defensar fins fa una setmana les diferents llistes per sumar després esforços independentistes) és l'acceleració del camí cap a la secessió. «Si es pot fer en vuit o nou mesos, millor que en 18», va sostenir ahir en declaracions a Catalunya Ràdio i RAC1. Doncs bé, fonts de la direcció de CDC van replicar ahir que «el termini de nou mesos no consta enlloc» en els acords d'aquesta setmana amb els republicans i les entitats sobiranistes. «Junqueras ha expressat un desig, si pot ser en nou millor que en 18, té lògica», afegeixen les mateixes fonts.

A l'espera de veure negre sobre blanc el programa electoral d'aquesta nova candidatura, els dos partits implicats segueixen instal·lats en una tensió constant respecte a quan Catalunya accedirà a la independència. Sembla clar, això sí, que s'abandona definitivament la idea d'arribar al 50% dels vots. Amb la majoria absoluta d'escons (sumant CDC i ERC als que obtingui la CUP, cosa que és voluntariosa atesa la posició distant dels de David Fernàndez) n'hi hauria prou per activar un pla que CDC manté que no s'allunyarà de l'acordat, això és, els 18 mesos pactats amb ERC i les associacions sobiranistes. Un pla que parla, un altre cop, de forjar estructures d'Estat com la Hisenda pròpia.

Precisament sobre la lentitud a l'hora de crear aquesta Hisenda es va queixar Junqueras ahir. No és la primera vegada que el soci parlamentari del Govern es lamenta de la dilació en aquesta projecte.

CDC va mantenir ahir un discret silenci, com en dies anteriors, per evitar cacofonies. Va ser ERC qui va informar del que s'havia acordat.

La prudència també va fer que no es donés a conèixer el nom dels caps de cartell de Lleida, Tarragona i Girona, i dels independents que ocuparan la sisena i setena plaça per Barcelona.

De la paraules d'ERC i de les fonts de CDC consultades se'n dedueix que no hi haurà més referèndum que el de la ratificació de la Constitució que, en cas de victòria, impulsarà el Govern de coalició entre convergents i republicans. Per tot plegat, segueixen vigents interrogants no menors com l'aplicació de la disciplina de vot en el grup CDC-ERC en qüestions socials, qui pilotarà les àrees econòmiques i les de benestar o altres, i si existirà un paper determinat per al cap de llista de Barcelona, Raül Romeva, que ahir es va limitar a destacar el missatge i no els noms. El dolent és que del missatge se'n sap ben poca cosa, més enllà del  a la independència
.