Un alternatiu a Portocolom

Edició impresa Política | 17/08/2015 - 00:00h


Àlex Tort


Antonio Baños ha estat vuit dies de vacances durant l'estiu. "Són les primeres en cinc anys!", exclama. Bé, a efectes estrictament comptables van ser vuit jornades, però el primer dia de vacances, just una setmana després de ser escollit com a cap de llista de la CUP, se'l va passar viatjant de Barcelona a Palma de Mallorca i més tard esperant el bus que prèviament havia perdut i que recorre el trajecte de Palma a Portocolom. Fins passades les deu de la nit no hi va arribar.

Baños és de Vilapicina, un dels barris més humils del districte de Nou Barris de Barcelona. Per això, a ell mateix li xoca Portocolom, un dels llocs més idíl·lics de l'illa gran balear. Hi va anar acompanyat, a l'apartament d'una bona amiga que l'hi va deixar "a bon preu". Baños no té cap vincle a Mallorca. Només hi ha anat perquè per a ell ha estat una excel·lent oportunitat de "fugir de la Meridiana, de Barcelona, però en especial de descansar mentalment".

"M'he passat cinc anys sense vacances", assegura. "Per tant, m'he dedicat a dormir i descansar, però sobretot a dormir. Per dir-ho clar, tot el sofà que en Romeva no ha fet me l'he quedat per a mi, i jo li he regalat tot l'esport que no faig", comenta sense embuts mentre riu. Les seves paraules no haurien de resultar estranyes si tenim en compte la gran quantitat de col·laboracions que ha fet en diferents mitjans de comunicació.

Anticapitalista convençut -en una entrevista va deixar dit que "el capitalisme és com el calimotxo, amb l'edat resulta insuportable"-, és llicenciat en Ciències de la Informació per la UAB i afronta ara el repte d'encapçalar la llista de la CUP. Així, tot i que conservarà alguna de les feines en mitjans digitals i la ràdio, es veu obligat a abandonar algunes tasques. "Jo era periodista", explica amb resignació. I ja ho fa en passat.

Baños no és gaire amic de les tecnologies. No té WhatsApp i es comunica per SMS. Tampoc no té perfil a Facebook. I es va estrenar a Twitter -forçat pels seus companys de partit- el 29 de juliol passat, el dia que s'anunciaven els candidats de la CUP per al 27-S. Amb aquestes mancances buscades és fàcil imaginar que de debò ha pogut desconnectar.