ECONOMIA
17 agost 2015 2.00 h

TANT

x

Què convé als empresaris?

JOSEP MARIA LLAURADOR

Que el senyor Joaquim Gay de Montellà, de la patronal Foment del Treball, digui que la independència no convé als seus representats és dir poc a favor seu. Tan poc adaptables són, als canvis? Tan captius del mercat espanyol? Tan incompetents per no veure-hi més enllà del Pirineu? Si, al mateix temps, reconeix que les empreses grans ja treballen en un pla B vol dir que anem per bon camí. Que el senyor Miquel Valls, de la Cambra de Comerç de Barcelona, demani propostes econòmiques als candidats independentistes tindria tota la lògica. Cal preguntar-se si, en no demanar-les als altres és perquè ja no els interessen o perquè ja se les imaginen.

És estrany que persones ben informades encara no coneguin els milers de propostes i alternatives que s'han publicat en els últims cinc anys sobre el futur d'una Catalunya independent, des dels efectes d'un possible boicot, passant per les diverses opcions d'un hipotètic repartiment del deute espanyol, fins als guanys per a pensionistes, sanitat, educació, cultura, infraestructures i, evidentment, competitivitat empresarial que la independència suposaria.

Que no tenen temps de llegir els centenars de llibres escrits per personalitats del món econòmic i que han estat best-sellers durant mesos? O només tenen temps de llegir els diaris que fan d'altaveus de la por? Per què l'argumentació de tants d'experts encara no ha tingut altra resposta que la desqualificació o l'insult a la intel·ligència. On són les altres propostes?

Sortosament, els pressupostos de l'Estat presentats recentment han contestat aquestes inquietuds. La major part dels diners ni aniran al corredor mediterrani ni tornaran a Catalunya. Cap novetat, doncs, respecte a les darreres dècades. Al setembre els empresaris hauran de decidir si els convé més l'aixopluc d'una “Marca España” tronada o ser part activa –i beneficiària– d'una marca nova de trinca.