POLÍTICA
BARCELONA - 17 agost 2016 2.00 h

La Diada en comú

 Pisarello confirma la presència del govern barceloní en la mobilització de l'Onze de Setembre, sense concretar si hi acudirà l'alcaldessa

 La mà dreta de Colau deplora un RUI i defensa unes eleccions constituents

EMILI BELLA - BARCELONA

“Serem a la manifestació convocada de l'Assemblea Nacional Catalana, evidentment, com hem fet en totes les diades nacionals de Catalunya.” El primer tinent d'alcalde barceloní, Gerardo Pisarello, confirmava ahir així que el govern municipal, liderat per Barcelona en Comú, serà present en els actes de l'Onze de Setembre, inclosa la mobilització que organitzen les associacions independentistes ANC i Òmnium Cultural. Pisarello, però, va remarcar que no hi seran perquè estiguin d'acord amb el full de ruta del govern, sinó “per conviccions catalanistes, sobiranistes i per denunciar les polítiques autoritàries i centralistes del PP”.

El tinent d'alcalde participava en un debat organitzat per l'ANC de Gràcia amb representants de l'independentisme, com ara Jordi Turull (Partit Demòcrata), Anna Simó (ERC), Mireia Vehí (CUP) i Antoni Castellà (Demòcrates). La sola presència de Pisarello en l'acte va ser tota una “petita desobediència”, segons va descriure, ja que el PP l'acusa de fer el joc a l'independentisme. Trobaran els comuns a la Diada, però no els trobaran al referèndum unilateral d'independència (RUI), tal com va subratllar la mà dreta de Colau a l'Ajuntament durant el debat, en què només la cupaire i el demòcrata (de Demòcrates) apostaven sense ambigüitats per aquesta fórmula d'unilateralitat per culminar el procés.

Segons Pisarello, abans que un RUI calen unes eleccions constituents si el que es vol és eixamplar la majoria sobiranista, ja que si s'inverteix aquest ordre queden exclosos, al seu parer, els sobiranistes no independentistes, és a dir, federalistes i confederalistes. “Això no va de veure quina ideologia guanya, sinó que va d'un poble que vol ser lliure, i quan sigui lliure decidirà quina ideologia guanya”, va replicar-li Turull. El cap de files de Junts pel Sí al Parlament, que va vaticinar que l'any que ve, per aquestes dates, Catalunya ja serà independent si el poble de Catalunya ho vol, va valorar el referèndum, que no descarta, com una manera d'acreditar al món que el trencament amb l'Estat espanyol té totes les garanties i un mandat democràtic. “L'Ajuntament de Barcelona estarà al costat del Parlament o del Tribunal Constitucional?”, va reptar Turull.

Per la seva banda, Simó va situar la ruptura en el moment de l'aprovació de la llei de transitorietat jurídica, “la veritable declaració unilateral d'independència” i per descomptat amb Carme Forcadell al capdavant del Parlament, però es va limitar a mostrar-se oberta a modificar el full de ruta per incorporar-hi el referèndum, sense abraçar-lo de manera incondicional. “Un RUI pot ser, però n'hem de parlar”, va advertir. “A ERC no ens fa por anar a les urnes, a votar el que faci falta”, va recordar tot i això l'exconsellera. En canvi, la defensa aferrissada del referèndum va ser a càrrec de la diputada de la CUP, Mireia Vehí, d'acord amb el que va aprovar la formació anticapitalista en l'assemblea d'Esparreguera. “Les eleccions constituents no resolen el conflicte nacional, el referèndum sí; primer hi ha d'haver un exercici democràtic amb un punt de ruptura”, va argumentar. La diferència que veu entre un RUI i el procés participatiu del 9-N és que en aquest cas seria vinculant. En la mateixa línia, Castellà, dels primers que va defensar un RUI en pro del reconeixement internacional, va augurar que “l'any que ve és l'any de la independència”.

En la fórmula per culminar el procés, de moment, no coincideixen. En el mentrestant, tenen la Diada en comú.

2017
serà l'any de la independència,
segons van assegurar representants de Junts pel Sí en el debat organitzat per l'ANC de Gràcia ahir a la tarda a la plaça del Nord, moderat pel periodista Albert Balanzà.