LA CLAU

Juancho Dumall

JUANCHO DUMALL

Director adjunt

La sortida d'Iceta

@JuanchoDumall


DIMECRES, 17 D'AGOST DEL 2016

La proposta de Miquel Iceta que el PSOE pugui afavorir la investidura d'un candidat del PP que no sigui Mariano Rajoy no hauria de ser presa com la declaració fora de registre d'un baró perifèric en plena sequera informativa d'agost. Perquè el plantejament del secretari general del PSC coincideix amb la sensibilitat de part de la direcció socialista (els partidaris de vendre l'abstenció a un preu alt) i perquè treu el PSOE de la tossuderia del no és no.

Segurament influït per la sortida 'in extremis' del bloqueig polític a Catalunya després de les eleccions autonòmiques de setembre del 2015, Iceta posa sobre la taula una proposta similar a la de la CUP a Junts pel Sí: si voleu el nostre vot, canvieu de candidat a president. Els anticapitalistes consideraven Artur Mas el màxim responsable de la corrupció al voltant de Convergència i de les retallades de la Generalitat en les àrees socials més sensibles. A això es va agafar la CUP per forçar, quan ja estava a punt de sonar la campana d'una repetició d'eleccions, la renúncia del fins llavors president. La ultraesquerra no feia anar en orris el full de ruta independentista, però a canvi aconseguia un cap de la màxima rellevància.

Relleu al PP

¿Pot passar això ara amb la persona de Rajoy? És molt dubtós, per més que l'actual president en funcions pateixi l'angoixa d'una rebolcada en la primera sessió d'investidura i vegi acostar-se la possibilitat d'unes terceres eleccions. La diferència és que, mentre que Convergència temia com una pedregada una nova cita amb les urnes, el PP sembla segur que el càstig en el cas espanyol seria per als seus adversaris. Per una altra part, ningú al PP sembla disposat a forçar un relleu que obriria no poques costures en l'organització, sotmesa a uns complexos equilibris interns de poder.

Ara bé, la proposta d'Iceta, menystinguda fins ara per l'entorn de Pedro Sánchez, mira de descarregar de pressió el PSOE davant del que s'acosta i de passar la pilota a la teulada del PP. El que s'haurà de veure és si aquest 'marxi, senyor Rajoy' serà entès per una majoria social que vol una solució de seguida
.